Republika Srpska

Њемачка: Медији љути на Меркелову што помаже Грцима

БЕРЛИН, ЛОНДОН – Њемачки медији данас су оштрим коментарима пропратили одлуку владе канцеларке Ангеле Меркел да се новцем њемачких пореских обвезника помогне Грчкој.


„Прво су канцеларка и влада одлучно рекли 'не', онда се чуло 'само у крајњем случају'. Послије тога је услиједило 'можда', а сада Грцима преостаје само да узму новац. На располагању је 30 милијарди евра, од тога је осам милијарди њемачких”, прокоментарисао је план помоћи и удио Њемачке у њему „Билд”.

Лист подсјећа да се Ангела Меркел на састанку на врху у марту противила кредитирању Грчке као ријетко када раније некој одлуци у оквиру Европске уније и да је због тога била проглашена „гвозденом канцеларком”.

У међувремену, став се промијенио.

Грци су, међутим, спровели тек неколико реформи и мало повећали порезе, али нису ријешили основне проблеме.

Грчка држава је „канта са хиљаду рупа и гдје нестају све милијарде нико живи не зна”, наводи њемачки лист и изражава бојазан да ће се управо то десити са новцем њемачких пореских обвезника - још горе, с новцем који Њемачка позајмљује како би га позајмила Грцима.

„И због тога је штета сваког евра”, наводи „Билд”.

Британски „Дејли телеграф”, пак, напомиње да јуче објављени детаљи о пакету финансијске помоћи Грчкој нису уклонили проблеме.

Еуфорија на берзама је брзо спласнула када су обновљене сумње у погледу њемачке подршке заједничком плану Европске уније и Међународног монетарног фонда (ММФ) вриједном до 45 милијарди долара.

Њемачка влада је покушала да ублажи критике упућене канцеларки Меркел да је попустила под притиском и пореске обвезнике изложила ризику да ће из својих џепова морати да дају новац за Грчку.

Један финансијски стручњак из странке Слободних демократа, члана коалиционе владе, обећану помоћ Атини описао је као субвенцију и нагласио да то није у складу с оним што је договорено на самиту ЕУ, у марту.

Додао је да је све то, са правне стране, на врло танком леду.

Аналитичари предвиђају да ће грчка влада у наредних неколико дана и формално затражити финансијску помоћ, наводи „Дејли телеграф”.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog