Nauka

Соларна технологија из Чачка корак испред остатка свијета

Развојно-производни центар предузећа Цини из Чачка представио је пилотско постројење нове електране које је неколико корака испред данас познатих свјетских технологија.


Оно ће омогућити да се акумулацијом енергије струја производи онда када за то постоји потреба.

Акумулатор може да акумулира до 1.000 киловат-сати струје по метру кубном. Примјера ради, код првих соларних електрана у Шпанији примјењују се акумулатори капацитета од 80 до 100 киловат-сати по кубном метру, истиче Спасовић.

Нова соларна електрана конструисана је по идејном рјешењу професора Владана Петровића, конструктора и проналазача у оквиру развоја нових рјешења у коришћењу нових извора алтернативне енергије, на којима већ дуже вријеме ради развојно-производни центар Цинија.

Према ријечима Спасовића, предузеће Цини су претходних дана, због ове иновације, посјетиле заинтересоване фирме из Велике Британије, Њемачке, Канаде и Индије.

"У свијету данас не постоји рјешење соларне електране које даје могућност да се електрична енергија из сунчеве свјетлости производи 24 сата дневно, а да се енергија сунца у просјеку користи осам сати у току дана. Овај нови концепт, међутим, омогућује акумулацију сунчеве енергије, а из тако акумулиране енергије производи се струја онда када нам је потребна", објашњава Петровић.

Соларна електрана ради по принципу прикупљања сунчеве енергије коју претвара у топлотну енергију, објашњава директор предузећа, Слободан Спасовић.

На тај начин загријева се вода и прави се огроман притисак који покреће турбине и тако се ствара струја. Вишак енергије се акумулира, и у тренуцима када нема сунца користи се струја из специјалних акумулатора, а топла вода се може користити у најразличитије сврхе.

Развој нове технологије могао би да буде од националног интереса и на овај начин би се могао запослити велики број људи. За реализацију ових пројеката, чија инсталација није скупа, држава би требало да има слуха, тврде др Владан Петровић и Слободан Спасовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog