Republika Srpska

Додик и Фратини: Италија се интересује за сарадњу

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је током његовог данашњег сусрета са италијанским министром иностраних послова Франком Фратинијем исказана заинтересованост Италије за сарадњу са РС у области енергетике, текстилне индустрије и шумарства.


 

Додик је рекао новинарима након састанка са Фратинијем у Сарајеву да је током сусрета било ријечи и о даљој судбини ОХР-а, те да је изражен став Италије да треба да дође до транзиције ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ, чиме би се појачала улога ЕУ у БиХ и проблеми брже и квалитеније рјешавали.

Премијер РС рекао је да је министар Фратини изразио снажну спремност Италије да помогне БиХ да добије визну либерализацију.

"С обзиром на атмосферу са нашег данашњег састанка, увјерен сам да ће се либерализација визног режима десити у очекиваним терминима. Италија је показала велику спремност да помогне у томе", рекао је Додик.

Додик је навео да је са Фратинијем разговарао и о могућим корекцијама Устава које се односе на кандидовање за избор највиших државних званичника.

"Изнио сам ранији познати став да у Уставу умјесто националног одређења кандитата буде њихов број, чиме би се ријешило питање усаглашавања. Министар се интересовао за ту могућност, али то зависи од фактора у БиХ", истакао је премијер РС.

А у Бриселу...

У Бриселу је данас потписан Споразум о сарадњи између Републике Српске и италијанске регије Фриули-Венеција-Ђулија, саопштено је данас из кабинета предсједника РС.

Споразумом, који су потписали предсједник РС Рајко Кузмановић и предсједник регије Фриули-Венеција-Ђулија Ренцо Тондо, предвиђена је сарадња на институционалном, економском, пољопривредном, прехрамбено-индустријском, трговинском и туристичком пољу, као и у области заштите животне средине, науци и култури.

Споразум омогућава и сарадњу извршних органа власти регије Фриули-Венеција-Ђулија и РС у складу са њиховим надлежностима, сарадњу привредних субјекта, научних институција и унапређење заједничких иницијатива у оквиру ЕУ.

Овим споразумом предвиђено је формирање мјешовите радне групе, која има задатак да формулише приједлоге, разради пројекте и даје мишљења на теме од заједничког интереса.

Кузмановић је истакао да је РС заинтересована и отворена за све видове сарадње и додао да је ово један у низу споразума који је Српска потписала са више европских регија.

Тондо ће на позив предсједника РС, у наредном периоду посјетити Бању Луку.

Споразум је потписан у Представништву регије Фриули-Венеција-Ђулија у Бриселу, а потписивању су присуствовали шефови Кабинета предсједника Републике и предсједника Владе РС Драшко Милиновић и Жељка Цвијановић, као и шеф Представништва РС у Бриселу Марио Ђурагић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog