Politika

Шпирић: Јосиповићу се Срби само привиђају

САРАЈЕВО – Предсjедавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић поручио је уочи посјете хрватског предсједника Иве Јосиповића да ће се успјех његове политике у региону мјерити према начину рјешавања проблема Срба у Хрватској.


Срби су из Хрватске „протјерани као народ да би се вратили као национална мањина”, додаје Шпирић.

Гаранција добре Јосиповићеве политике, када су Срби у БиХ у питању је, сматра он, да помогне Србима у Хрватској и по томе ћемо мјерити његов успех.

Шпирић је критиковао организацију посјете хрватског предсједника која предвиђа да он посјети мјеста страдања Хрвата и Бошњака, али не и мјеста на којима су страдали Срби.

„Доћи у БиХ и посјетити стратишта гдје су страдали Хрвати и Бошњаци, а не посјетити рецимо Добровољачку, значи да се Јосиповићу Срби „привиђају само у почасном строју и то је формула на коју ја на овој функцији не пристајем”, казао је Шпирић.

Он је, како су јавили медији, изразио жаљење што неће разговарати са Јосиповићем и додао да организација посјета „овој крњој држави” говори да БиХ може бити „случајна и успутна станица” неким политичарима.

Истакавши да му се чини да је Јосиповићева посјета партијска, Шпирић је оцијенио да ће од, како је рекао, можда најбоље идеје, та посјета имати крње домете.

„Много је манифестација, а мало суштине и бојим се да ће долазак хрватског предсједника Иве Јосиповића у БиХ попримити облике туристичке посјете”, казао је Шпирић.

Он је критиковао „претварање БиХ у државу скандала” јер то, како каже, удаљава земљу од европских интеграција.

„Умјесто да се посвете будућности БиХ, поједини њени лидери још живе у прошлости и желе да претворе БиХ у земљу скандала јер тако скрећу пажњу међународне заједнице и обезбјеђују њену појачану арбитражу”, рекао је Шпирић поводом јучерашње изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића на сајму у Мостару.

Он је Силајџићево понашање упоредио са „Калимером” анимираним ликом из цртаног филма који стално узвикује „то је неправда, то је неправда”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog