Svijet

Трагедија зближава Русе и Пољаке

ВАРШАВА - Угледни пољски католички недељник ''Тигодњик повшехни'' и неколико пољских невладиних организација, упутили су апел пољских грађана Русима, који преносе сви листови.


У апелу се наводи да крв, која је послије 70 година поново проливена крај Катина, треба да доведе до историјског помирења два народа.

"Ганула нас је помоћ и солидарност руске државе и грађана Русије, у овим трагичним околностима. У авионској несрећи крај Смоленска, близу Катина, изгубили смо не само шефа државе већ поново, као прије 70 година, дио елите независне Пољске", наводи су апелу.

"Док проживљавамо данашњу трагедију, видимо да нисмо сами као што је то било прије 70 година. Са нама су спојени у саучешћу преко разумљивог језика гестова и помоћи, власти и грађани Русије, правне насљеднице СССР-а. Те гестове осјећамо посебно јако јер су супротност давном злочину - манифестација су Русије онакве какву желимо њеним грађанима", поручује се апелом.

Овим апелом Пољаци позивају Русе да свјежа крв проливена код Катина помогне да се два народа помире.

Предусретљивост Русије и њених власти, на челу са Дмитријем Медведевом и Владимиром Путином, и обичних Руса, као и помоћ изнад свих међународних очекивања у таквим трагедијама, по оцјенама пољских званичника и грађана даје наде да би пад предсједничког авиона могао да буде импулс историјском помирењу, до каквог су успјели да дођу Пољаци и Њемци

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog