Društvo

Добој: Отворен центар за хемодијализу

ДОБОЈ - Премијер Републике Српске Милорад Додик отворио је данас Центар за хемодијализу у добојском приградском насељу Усора, чија је изградња коштала пет милиона КМ.


Центар за хемодијализу изграђен је на простору новог здравствено-медицинског комплекса Опште болнице "Свети апостол Лука".

"Драго ми је да се налазим на простору на коме ће се градити нова градска болница која треба да задовољи потребе цјелокупног добојског подручја и да ријеши досадашње проблеме који су пратили пацијенте током њиховог лијечења", рекао је Додик на отварању овог центра и додао да је у току рад на студији изводљивости будућег болничког комплекса.

Према његовим ријечима, осим овог објекта у Добоју, амбиција Владе је да у РС заокружи комплетан сегмент дијализних центара и да истим системом изгради и опреми и остале медицинске сегменте којима би било заокружено давање савремених задравствено-медицинских услуга у Српској.

Додик је нагласио да би сва питања и проблеми грађана који овдје живе били рјешавани брже, квалитетније и цјеловитије када би била боља сарадња са добојском локалном заједницом.

"И поред тога, Влада РС учиниће све што треба да изврши своје законске обавезе и да рјешава проблеме грађана Добоја, али и цијеле РС", рекао је Додик.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић рекао је да добојски Центар за дијализу, чија је изградња коштала пет милиона марака, посједује најсавременију опрему из ове области и дневни капацитет за 230 пацијената, а садашње потребе су 90 пацијената који долазе из општина Добој, Теслић, Дервента и Петрово.

Изградњу и опремање Центра, површине 1 200 метара квадратних, финансирала је њемачка компанија "Фрезенијус" која се уговором обавезала да ће, осим управљања Центром, преузети и све запослене раднике у садашњој Служби за хемодијализу добојске Опште болнице.

Уговор Владе и ове фирме важи девет година, са могућношћу продужења на још три године, а након тога Центар ће бити предат на управљање добојској Општој болници "Свети апостол Лука".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog