Politika

Јосиповић се извинио у Сарајеву

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио је данас у Сарајеву да је стратешки циљ његове земље стабилност БиХ и читавог региона западног Балкана.


 

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изразио је данас дубоко жаљење што је и Хрватска „својом политиком у деведесетим годинама прошлог вијека допринијела страдањима људи и подјелама које нас и данас муче“.

„Ту прошлост не треба заборавити, али у њој не смијемо живјети. Не постоје злочиначки народи, постоје само злочинци и злодјела која су то гора када су почињена наводно у име народа“, рекао је Јосиповић у обраћању посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ.

Према његовим ријечима, само правом и правдом "можемо наше народе очистити од зла међусобног окривљивања за прошла недјела, обезбиједити да се зло више никада не понови".

Јосиповић је нагласио да је дошло ново доба у којем одлучно треба препознати грешке ранијих времена и храбро крочити новим путем, "путем који ће трајно у региону донијети мир, стабилност и просперитет.

„Дошло је ново доба, ново доба које тражи нову политику. Заједно са вама и осталим нашим сусједима, желимо од овог региона, који је у ближој и даљој прошлости често страдао и превише тога пропатио, створити простор трајног мира, слободе и напретка“, поручио је Јосиповић.

Јосиповић је позвао све - Бошњаке, Србе и Хрвате, Европљане уопште да нађу снаге да превладају сумње и страхове, да изађу из зачараног круга „у који нас је увела лоша политика из претходних времена“.

Од српских чланова Парламентарне скупштине БиХ, Јосиповићевом обраћању присуствовао је једино посланик у Представничком дому Славко Јовичић.

Након састанка са члановима Предсједништва БиХ Јосиповић је истакао да је један од главних интереса Хрватске да БиХ постане пуноправни члан Европске уније и НАТО-а.

„Ново вријеме доноси нове политике. Ова генерација политичара мора ријешавати проблеме и нема право да их оставља наредним генерацијама“, рекао је Јосиповић.

Он је нагласио да је стабилност и функционалност БиХ потребна и због Хрвата који су конститутивни народ у БиХ.

Јосиповић је навео да Хрватска снажно подстиче Хрвате у БиХ да активном улогом доприносе развоју земље.

Он је напоменуо да је жеља Хрватске да БиХ буде њен стабилан и провјерен партнер.

Предсједник Хрватске сматра да двије земље треба што прије да крену у рјешавање отворених питања.

Јосиповић је напоменуо да Хрватска и БиХ морају активније да сарађују на привредном плану и заједничком наступању на трећим тржиштима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић оцијенио је да је Јосиповићева посјета потврда пријатељских односа двије земље и заједничке жеље да се још боље сарађује у корист грађана и идентичних спољнополитичких циљева.

Он је поновио да је приоритет БиХ пуноправно чланство у Европској унији и НАТО-у.

„Разговарали смо и о питањима која су предуго отворена као што је рјешавање проблема Луке Плоче, граничног појаса и имовинско правних односа“, рекао је Силајџић.

Он је нагласио да је потребно охрабрити Владу Хрватске и Савјет министара БиХ како би се ова питања што прије ставила на дневни ред.

Силајџић је истакао да на састанку није било ријечи о уставним промјенама, али да је оцијењено да је функционалност БиХ заједнички интерес.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog