Svijet

Катастрофалан земљотрес у Кини

ПЕКИНГ - Најмање 400 људи је погинуло, 10.000 повређено, у снажном земљотресу који је ноћас погодио провинцију Чингхај у Кини. Спасавање преживјелих је у току, а око 900 људи извучено је из рушевина.


Кинеска телевизија преноси да су спасилачке службе, којима помажу и полиција и војници, током дана успјеле да извуку из рушевима више од 900 људи, а у потресу је повријеђено 10.000 људи.

Влада је одмах одобрила помоћ од 200 милиона јуана (21,5 милиона евра) за помоћ и евакуацију становништа из разорене области.

Земљотрес, јачине 6,9 степени Рихтерове скале, погодио је јужни дио провинције, у близини Тибета, а затим су усљедила још два слабија, саопштио је Амерички геолошки институт.

Према подацима кинеског сеизмолошког завода први потрес имао је 7,1 степен Рихтерове скале.

Како преносе кинеске агенције, срушено је 85 одсто кућа близу епицентра, путеви су пресјечени клизиштима, а телекомуникације су отежане.

"Очекујемо јаке накнадне потресе, у наредних неколико дана. Потрес се догодио у висинском подручју, гдје је просјечна висина 4.000 метара, па је ваздух разријеђен. Према нашим информацијама, аеродроми и путеви су оштећени што може да отежа спасилачке напоре", рекао је Ли Јун из кинеског сеизмолошког завода.

Војници су послати да спасавају људе из рушевина њихових кућа, рекао је један локални званичник, преноси агенција Синхуа.

Епицентар првог потреса налазио се на 380 километара од рударског града Голмуда, на дубини од 47 километара.

У области гдје су се догодили земљотреси живи око 80.000 људи. Ова трусна област насељена је сељацима и номадима Монголима и Тибетанцима и богата је залихама угља, олова и бакра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog