Republika Srpska

Цијена нафте расте са оптимизмом

ЊУЈОРК/ЛОНДОН – Нафта је данас уговарана близу нивоа од 85 долара за барел, чиме је окончан петодневни период губитака, јер је оптимизам везан за изгледе раста привреде надвладао у односу на прогнозе даљег повећања залиха те сировине у САД.


"Изгледа да се економија опоравља широм свијета, а не само у земљама у наглом успону", указао је аналитичар "Комерцбанке" Данијел Брисеман и додао да је то "засигурно" био подстицај за тржиште нафте и сировина.

Америчка сирова нафта је ојачала 80 центи, на 84,85 долара за барел, не много испод 18-мјесечног максимума од нешто изнад 87 долара, забиљеженог прошле седмице.

Нафта марке "брент" је на тржишту у Лондону поскупила 78 центи, на 85,50 долара за барел и трећи дан узастопце остварила вишу цијену од америчке оријентационе, пренио је Ројтерс.

Аналитичари очекују да ће амерички владин извјештај, који треба да буде објављен касније данас, показати повећање залиха нафте за 1,5 милиона барела.

Јуче је амерички Институт за петролеј (АПИ) обавијестио о повећању залиха сирове нафте, као и изненађујућем порасту залиха бензина.

"Залихе показују неповољну фундаменталну слику, али, све док је америчко тржиште акција стабилно и док су економски показатељи добри, мислим да цијене нафте неће много опасти", указао је менаџер фондова у компанији "Астмак" у Токију Тецу Емори који прогнозира цијену од 83 до 88 долара за берел у наредним седмицама.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) је у мјесечном извјештају указала да економски оптимизам подиже цијене нафте и да су изгледи за кључне чиниоце на тржишту нафте "веома повољни".

Та групација такође очекује повећање тражње нафте у 2010.

Подршку цијенама нафте такође би могли дати подаци о кинеском бруто домаћем производу који треба да буду објављени у четвртак, као и потенцијална апрецијација јуана јер би она повећала кинеску куповну моћ сировина деноминованих у доларима, рекао је Емори.

Истраживање Ројтерса је показало да ће кинеска економија у 2010. и 2011. расти брже него што се раније прогнозирало, захваљујући већем глобалном опоравку од очекиваног и јаком темпу инвестиција у Кини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog