Republika Srpska

Гориво поскупило и у Кини - након пола године

ПЕКИНГ – Кина је данас повећала цијене бензина и дизел горива, први пут за пет мјесеци, што аналитичари тумаче као одраз увјерења Пекинга да може да контролише инфлацију и задржи јак привредни раст.


Повећање цијена за четири до 4,5 одсто било је у складу с очекивањима после недавног скока глобалних цијена сирове нафте. У Азији је нафта данас поскупила изнад 84 долара за барел, после петодневног слабљења, јер је јачање глобалних тржишта акција подстакло оптимизам у погледу глобалних економских изгледа.

Очекује се да кинески владини подаци, који ће бити објављени у четвртак, покажу да је у првом кварталу остварен економски раст од близу 12 одсто на годишњем нивоу.

"Изгледа да кинески креатори политике сматрају да је инфлација и даље под контролом, што им је дало могућност да повећају цијене горива јер сматрају да то неће нанијети штету економији", указао је аналитичар у сектору нафте у компанији "Меркант секјуритиз" у Шангају Ћу Сјаофенг.

Инфлација у Кини је у фебруару повећана 2,7 одсто у односу на исти мјесец лани, што је близу владиног званичног циља од три одсто у 2010.

Пекинг је постепено повећавао цијене горива које одређује влада како би их довео у склад са глобалним вриједностима и помогао државним рафинеријама које су претрпиле велике губитке због поскупљења сирове нафте.

Данашње повећање цијена бензина и дизел горива прво је од новембра прошле године. Лане је кинеска влада осам пута дизала цијене у оквиру рерорме свог система цијена.

Повећање цијена је од кључног значаја да би се кинеске рафинерије убиједиле да наставе с пословањем на довољно високом нивоу капацитета како би подмириле домаћу тражњу, с обзиром на опоравак економије и приближавање прољећне сезоне сетве.

"Строго ћемо контролисати било какву реакцију на ово поскупљење, како бисмо осигурали стабилност цијена и одговарајуће испоруке нафтних деривата, хране, јестивог уља, свињског меса и других важних производа", саопштила је Комисија за развој и реформе, главна владина агенција за планирање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog