Politika

Кипарски модел за Косово

БЕОГРАД - Државни секретар у министарству за Косово и Метохију у Влади Србије, Оливер Ивановић изјавио је да би кипарски модел било добро ријешење за косовски проблем и истакако да постоје велике сличности између та два питања.


 

Основни циљ дипломатске борбе Београда за очување територијалног интегритета јесте покретање нових преговора о статусу Косова и Метохије, рекао је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић и нагласио да би кипарски модел био ријешење за косовско питање.

Морамо сачекати правно мишљење Међународног суда правде о законитости једностраног проглашења независности Косова, рекао је Ивановић у интервјуу за Међународни радио Србија.

Државни секретар изразио је увјерење да ће правни дио одлуке Међународног суда правде бити у корист Србије.

Ивановић је поновио да би кипарски модел био ријешење за косовског питања, јер, како је рекао, постоје велике сличности између та два питања.

"У оба случаја дошло је до једностраног отцјепљења једне етничке групе. Због тога, начин на који је Европске унија ријешила проблем Кипра, био би сасвим примјенљив и на Косово", рекао је Ивановић.

"Кипар је примљен у ЕУ, са оградом да се до ријешења статуса, односно до договора између двије етничке заједнице Турака и Грка не примјењују правила и законодавство ЕУ на сјеверни део територије", каже државни секретар.

Осврнувши се на недовно усвајање Стратегије одрживог повратка на Косово у Влади Србије, Ивановић је рекао да тај документ захтијева неке реорганизације унутар Министарства за Косово и Метохију, прије свега јачање сектора за повратак.

"Јако је битно да Србима који желе да се врате у покрајину, будемо на услузи оног тренутка када одлуче да се врате. С тим у вези, први елемент у процесу повратка јесте изградња кућа, а затим, обезбјеђивање и других егзистенцијалних услова, од тога да те окућнице или земља буду у безбједном окружењу", каже Ивановић.

Ивановић је рекао да очекује да на предстојећим локалним изборима за Скупштину општине Косовска Митровица буде изабрано добро локално руководство, које ће водити рачуна о животним питањима српског становништва на сјеверу Покрајине.

"Веома је важно да на предстојећим изборима добијемо нове људе, који ће знати да препознају интерес становништва и који ће имати добру комуникацију са Министарством за Косово и Метохију, јер је то у интересу грађана", закључио је Ивановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog