Republika Srpska

Динкић: Рзмишљамо о промјени пореске политике

БЕОГРАД – Потпредсједник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић рекао је да се у Влади размишља о промјени пореске политике, али да се стопа пореза на додату вриједност (ПДВ) од 18 одсто сигурно неће повећавати.


Динкић је агенцији Бета казао да подржава идеју Министарства финансија о пореској реформи и оцијенио да би било најбоље да се са примјеном крене од 1. јануара 2011. године.

Потпредсједник Владе је навео да је о пореској реформи разговарао са министарком финансија Србије Дианом Драгутиновић и да јој је тада указао да би повећање стопе ПДВ-а од 18 одсто било контрапродуктивно и да о томе уопште не треба размишљати.

„Можемо да размишљамо о смањивању пореза на плате на 10 одсто, уз повећање дијела плате на који се не плаћа никакав порез, уз истовремено успостављање јединствене стопе ПДВ од 18 одсто, али уз укидање опорезивања најосјетљивијих производа, попут хљеба, књига, дневне штампе и неких других производа”, казао је Динкић.

Динкић је додао и да није било разговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) о реформи пореске политике у Србији.

Он је навео да је одлагање пореске реформе до идуће године потребно да би било довољно времена да се унутар Владе размотре најбоља ријешења и да се представе домаћим привредницима и ММФ, а да би се потом такав приједлог могао на јесен послати Скупштини Србије на разматрање.

Динкић је оцијенио и да је идеја о смањењу пореза на плате радницима који имају најнижа примања добра, и да се о томе веома озбиљно размишља у Влади Србије, јер би то стимулисало запошљавање и повећало конкурентност домаће привреде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog