Svijet

Шпанија: Ухапшено 10 особа повезаних са ЕТА

МАДРИД – Шпанска цивилна гарда ухапсила је 10 особа, међу којима три адвоката, под сумњом да су повезани са терористичком баскијском организацијом ЕТА, саопштило је Министарство унутрашњих послова те земље.


Полиција вjерује да су ухапшене особе чланови групе која је помагала сепаратистичкој групи ЕТА да контактира са својим припадницима који су у затвору, и њиховим породицама, пренијела је америчка новинска агенција Асошијетед прес.

Три адвоката су заступала ухапшене чланове ЕТА или њихове присталице на судовима, а међу њима је Аранткса Сулета, који је претходних година био један од главних адвоката те организације.

Хапшења у градовима сјеверног баскијског региона услиједила су послије неколико мјесеци истраге, која је почела када је француска полиција заплијенила документа у току рације осумњичених припадника ЕТА.

У Француској и Шпанији је у посљедње двије године против групе ЕТА појачана борба, која је резултирала бројним хапшењима.

ЕТА (Баскијска домовина и слобода) је од краја шездесетих година у Шпанији убила више од 825 људи, у борби за стварање независне баскијске државе на територији која обухвата дио сјеверне Шпаније и југозападне Француске.

Шпанија, Француска, Европска унија и САД су прогласиле ЕТА терористичком организацијом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog