Politika

Кузмановић: Слаби изгледи за провођење пресуде до избора

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су мали изгледи да се до избора изврши пресуда Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци".


 

Кузмановић је рекао да је РС спремна да је примијени, али да је проблем у максималистичким захтјевима из Федерација БиХ, која хоће промјену читавог Устава.

Он је навео да се у вези са овом одлуком сувише политизује и да свако на свој начин жели да је примјени.

"Одлуку треба примијенити, али да она не штети интересима РС. Али то не зависи само од нас из РС који ћемо то учинити када дође вријеме, већ и од ФБиХ, гдје постављају максималистичка питања и захтјеве да би, на основу ове одлуке, требало мијењати цијели Устав. Ми то нити желимо, нити хоћемо, нити можемо", нагласио је Кузмановић, након округлог стола о теми "Пресуда Европског суда за људска права у предмету Сејдић и Финци - могућности, правци и начини извршења".

Он је рекао да треба извршити пресуду, а да ће се видјети када ће на ред доћи шира промјена Устава.

"То се не може на тај начин, јер су у питању три огромна ауторитета, Устав, суд и народ за којег се ствара један модел државног уређења. А пресуда Суда за људска права представља цјелокупан захтјев да се много тога промијени. Сви гријеше да је то једноставно ријешити, јер повлачи низ других питања у организацију власти у БиХ, па и у РС", додао је Кузмановић.

У раду округлог стола учествовали су и академик Сњежана Савић, судија Европског суда за људска права Љиљана Мијовић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, министар правде РС Џерард Селман, предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић, замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић, предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко и бројни правни стручњаци.

Организатор округлог стола је Одјељење друштвених накука Академије наука и умјетности РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog