Republika Srpska

Кина: Раст привреде у првом кварталу 11,9 одсто

ПЕКИНГ – Кинеска привреда је остварила скок од 11,9 одсто у првом кварталу, саопштено је у Пекингу.


Економисти упозоравају да ће се кинеска влада наћи пред растућим притиском да укине стимулативне економске програме и заштити трећу највећу привреду свијета од прегријавања.

Снажан учинак ће можда утицати на Пекинг да дозволи повећање вриједност своје валуте, јуана, за коју амерички привредници кажу да је за чак 40 одсто нижа од реалне што кинеском извозу даје непоштену предност.

Аналитичари очекују да ће Пекинг олабавити контролу над јуаном током ове године, мада је предсједник Ху Ђинтао недавно одбацио америчке и друге притиске, рекавши да ће Кина сама водити своју валутну политику.

Кина је замрзла вриједност јуана у односу на долар 2008. године да би помогла својим извозницима да конкуришу у окружењу слабе свјетске потражње.

Инфлације је остала ниска, на 2,2 процента, испод границе од 3 одсто коју је за ову годину поставила влада, чиме слабе притисци за хитно повећање каматних стопа или доношење других мјера за хлађење бума.

Али, аналитичари кажу да ће Пекинг морати брзо да дјелује да би парирао притисцима на раст цијена.

Најновије бројке показују да се Кина примиче престизању Јапана на позицији друге највеће привреде свијета после САД.

Кинески бруто домаћи производ био је прошле године 4.900 милијарди долара, тик иза јапанских 5.100 милијарди долара. Токио тек треба да објави резултате јапанске привреде у првом кварталу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog