Politika

Договорила се опозиција у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - Челници парламентарних опозиционих странака договорили су данас заједнички наступ на локалним изборима. Носиоци изборних листа у свих 14 општина биће из Социјалистичке народне партије.


На састанку лидера СНП-а, Нове српске демократије и Покрета за промјене постигнут је договор о свим спорним питањима.

Према договору, носиоци изборних листа припашће СНП-у, а први на опозиционој листи у Подгорици биће потпредсједник те партије Невен Гошовић.

Други на заједничкој листи за подгоричке изборе биће из савеза Нова-НС-ДСС, слиједи ПзП, па редом, с тим што ће бити корекција због мањих партија. Тако ће Демократски центар. Странка пензионера и коалиција "Муслимани-Бошњаци - заједно, једно" имати по један сигуран мандат. Од укупно 57 мјеста у Подгорици, 29. је резервисано за предсједника Отаџбинске српске странке Александра Стаматовића.

Уколико опозиција побиједи на изборима у Подгорици, Нова планира да за предсједника Скупштине општине кандидује потпредсједника те странке Славена Радуновића.

Замјеник предсједника НСД Горан Даниловић најавио је да ће назив опозиционе коалиције бити познат до викенда. Радни наслов који је до овог тренутка био у оптицају је Демос.

“НСД је, у циљу постизања договора, одустала од тога да има носиоца листе у било којој од 14 општина, с тим што ће у коалициони споразум ући одредба да тамо гдје освојимо већину и мјесто предсједника општине припадне СНП-у, НСД-у припадне функција предсједника локалне скупштине”, рекао је Даниловић новинарима.

Даниловић сматра да опозиција треба одмах да крене у изборну кампању, не осврћући се много на дешавања у владајућој коалицији.

Да ли ће и владајући коалициони партнери Демократска партија социјалиста и Социјалдемократска партија на изборе за парламент главног града изићи у пуном саставу, одлучивало се на састанку у сриједу до касно после подне.
Са ДПС у коалицији сигурно иду Демократска унија Албанаца, Бошњачка партија и Либерална партија. Остале албанске партије направиле су договор да на изборе изађу заједно у Подгорици и градској општини Тузи, али засада се нису приклонили ни власти, ни опозицији. Рок за достављање изборних листа је 28. април.

Избори у 14 црногорских општина заказани су за 23. мај.

Рок за достављање изборних листа за одборнике Општинским изборним комисијама почео је 12. априла, а завршава се 28. априла.

Споразум у Колашину

НА предстојећим локалним изборима у граду на Тари опозиција ће наступити уједињена. Договор о заједничком наступу потписали су представници СНП, Нове српске демократије, Покрета за промене, Народне странке и Демократске српске странке, Југословенске комунистиче партије Црне Горе и Савеза пензионера и социјалне правде.
Носилац листе биће представник СНП.

На изборима у Колашину самостално ће наступити ДПС, али и СДП, као и на претходиним изборима. Самостално ће по свој прилици наступити и група грађана окупљена у удружењу "Заједно за Колашин" коју су формирали садашњи челници општине и бивши одборници СНП.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog