Društvo

Трговина оружјем: Сумња у више припадника ОС БиХ

САРАЈЕВО - За више припадника Оружаних снага БиХ, Министарство одбране БиХ сумња да су умијешани у трговину оружјем и муницијом из БиХ, потврдио је министар одбране БиХ Селмо Цикотић.


Цикотић каже да у овом тренутку не може да открије више детаља, јер је истрага у току, али је поручио да неће бити заштићених.

"Истрага, међутим, још није дошла на ниво кривичних пријава, што ћемо сигурно урадити, ако докажемо да су наше сумње основане и да је неко из Оружаних снага БиХ озбиљно кршио закон. Никога нећемо да штитимо, нити да прикривамо имена. У истрази нема заштићених", истакао је Цикотић и додао да у БиХ сада има око 30 тона наоружања које треба уништити.

Он је потврдио да је упознат са чињеницом да је у БиХ у току неколико истрага које води Агенција за истраге и заштиту /Сипа/, усмјерених на рад домаћих фирми из БиХ, које су добијале на тендерима могућност уништавања вишка наоружања.

"Истрага о нелегалној продаји вишка оружја којим су се бавиле неке комерцијалне фирме дефинитивно има у БиХ. Али Министарство одбране, Оружане снаге и и Министарство безбједности добили су одличну оцјену страних супервизора, који су надгледали процес уништавања вишка наоружања", тврди Цикотић.

У Заједничкој комисији за одбрану и безбједности парламента БиХ наводе да постоје докази да се у предузећима намјенске индустрије у Федерацији БиХ само дјелимично уништава наоружање и да се велика количина препакује и препродаје на црном тржишту, и да би се због овога под истрагом могле наћи фирме из ФБиХ, попут "Претиса", "Униса", "Бинаса" и "Витезита".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog