Društvo

Унакрсно испитивање Сулејмана Црнчала

ХАГ - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић наставио је данас на суђењу у Хашком трибуналу унакрсно испитивање другог свједока оптужбе Сулејмана Црнчала са Пала, за шта је тражио пет сати зато што је Црнчало из "ратне пријестонице РС".


Свједок, који је потврдио да је био симпатизер Странке демократске акције (СДА), рекао је да су на Палама 1991. и 1992. године биле честе демонстрације у којима би се формирала колона српских мушкараца, носиле се флаше ракије и заставе и скандирало се "Косово, Косово, не дамо Косово“.

На Караџићево питање да ли је тада први пут видио „да су Срби заокупљени Косовом“ и да ли се сјећа криза од 1968, 1971, 1981, па перманентне кризе нарочито изражене 1988. и 1989. године, те да је велики број Срба из БиХ 1989. ишао на митинг на Косову, свједок је одговорио да је о митингу чуо преко медија, а да на Палама прије 1991. таквих демонстрација није било.

Црнчало је изјавио да на Палама "одмах није било добро, чим се појавила српска застава са четири оцила". Караџић је инсиситрао да је свједок описао црквену заставу, какве су могле да се носе у бившој Југославији и у току комунистичког режима.

Караџић је рекао да свједока неће испитивати о главном дијелу изјаве, о погибији његове супруге приликом гранатирања сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, како га не би узнемиравао, напомињући да ће се документ о том инциденту често појављивати у судници.

Свједок је потврдио да је чуо за убиство српског свата Николе Гардовића на Башчаршији 1. марта 1992. године, наглашавајући да није био на мјесту догађаја и да је живјео на Палама. На Караџићево питање да ли је чуо изјаву убице на телевизији да је свата Гардовића убио зато што је носио српску заставу, свједок је одговорио да је суду дао исказ о догађајима које је он доживио.

Одговарајући на питање да ли прихвата да је Србе узнемиравало да их неко убија јер носе своје заставе, Црнчало је рекао да је "могуће да је било и таквих људи".

Свједок није могао да одговори на Караџићева питања о структури власти у општинама БиХ послије првих вишестраначких избора.

На Караџићево питање да ли зна да је у руководству странке Војислава Шешеља потомак Мехмета Спахе, а да је Дража Михаиловић у свом штабу имао Мустафу Мулалића, свједок је контатовао да ни он ни Караџић нису били тамо и да га оптужени пита о стварима из времена када ниједан од њих још није био рођен.

Караџић је оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у БиХ.

Суђење се наставља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog