Društvo

Златни љиљани против помена Тузланске колоне

САРАЈЕВО - Предсједник тузланског Удружења добитника ''златног љиљана'' Аљо Бошњаковић поручио је да ће бити спријечено да представници Републике Српске (РС) у Тузли 15. маја обиљеже дан када је у насељу Брчанска Малта 1992. године нападнута колона ЈНА.


Бошњаковић је рекао да је то чиста провокација и да ће наћи начина да представници РС буду спријечени у томе.

"Не знам за ту најаву из РС о доласку у Тузлу 15. маја. Оно што знам и у шта они који најављују долазак могу да буду сто посто сигурни јесте да никакав скуп неће одржати у Тузли. То је чиста провокација и зато ћемо наћи начин како да их спријечимо у томе" - рекао је Бошњаковић за "Дневни аваз".

Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова намјерава да упути захтјев МУП-у Тузланског кантона како би обиљежио 15. мај.

Обиљежавање 18 година од страдања војника ЈНА у "тузланској колони" 15. маја планирано је на самом мјесту злочина у Тузли, а потом и парастосом на градском гробљу Пучиле у Бијељини.

Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године приликом повлачења припадника ЈНА из Тузле. Тачан број убијених у "тузланској колони" није утврђен, а претпоставља се да је погинуло око 200 војника и старјешина, док је 140 заробљено и мучено.

Напад, који су извршили припадници Патриотске лиге, у сарадњи са локалним властима, директно је приказиван на локалној телевизијској станици.

Овај датум у Тузли се слави ка "дан ослобођења Тузле"

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog