Svijet

Бивши израелски премијер главни осумњичени за корупцију

ТЕЛ АВИВ – Бивши израелски премијер Ехуд Олмерт је главни осумњичени у корупционашкој афери изградње луксузног стамбеног блока Холиленд у Јерусалиму, саопштила је данас израелска полиција.


Полиција сумња да је у периоду од 1999. до 2008. компанија Холиленд и с њом повезани пројекти, које је тада посједовао бизнисмен Хилел Чарни, платила милионе шекела мита преко посредника онима који су били задужени за доношење одлука у општини Јерусалим, члановима комитета за планирање и изградњу и другима, да се пројекат одобри.

Израелски лист „Хаарец” наводи да је укупна висина мита око 3,5 милиона шекела (945.000 долара).

Олмерт је, како се сумња, примио стотине хиљада шекела од бизнисмена и заинтересованих страна, преносе израелски медији.

Полиција је објавила да сумња на Олмерта дан пошто је ухапшен бивши градоначелник Јерусалима Ури Луполиански, који је замијенио Олмерта на тој функцији 2003. године.

Олмерт је претходно једну деценију био градоначелник Јерусалима. Полиција вјерује да је Олмерт добијао новац преко свог блиског пријатеља, адвоката Урија Месера, који је ухапшен прошле недеље и преко бивше шефице свог бироа Шуле Закен која је сада у иностранству.

Олмерт (65) се данас вратио у Израел, скративши пут по Европи после извјештаја о његовој умјешаности у аферу.

Олмертов портпарол Амир Дан је још раније издао саопштење у коме с пориче свака повезаност Олмерта са афером, али се најављује спремност да се одазове истрази.

Он је дао оставку на функцију премијера 2008. године, суочен са неколико других оптужби за корупцију.

Луполиански који му је једно вријеме био замјеник, док је био градоначелник, истакао је да је Олмерт доносио све одлуке и да је на њему директна одговорност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog