Svijet

Руси "угасили" нуклеарни реактор

МОСКВА – Русија је обуставила рад последњег нуклеарног постројења за производњу плутонијума у Сибиру, како је раније ове недеље обећала на самиту о нуклеарној безбjедности у Вашингтону.


„Рад реактора обустављен је данас”, рекла је портпаролка централе Желеногорск Јелена Головинкина.

„Стављање ван функције реактора АДЕ-2 има велики међународни значај. То је било последње постројење за производњу плутонијума у војне сврхе на свијету”, наводи се у синоћ објављеном саопштењу централе.

Реактор АДЕ-2 био је активан 46 година. Централа у Желеногорску имала је још двије јединице које су затворене 1992. године.

Руско министарство одбране је 1995. престало из централе да поручује плутонијум за војску и од тада је коришћена искључиво за гријање становника Желеногорска.

Амерички предсjедник Барак Обама изјавио у уторак да је руски предсjедник Дмитриј Медведев, током самита у Вашингтону, најавио је да ће бити обустављен рад реактора за производњу плутонијума који може да се користи за атомске бомбе.

САД и Русија су у уторак потписале и нови протокол о уклањању 68 тона плутонијума, довољног за производњу 17.000 атомских бомби.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog