Republika Srpska

Нијемци би градили хидроелектране по Српској

БЕРЛИН - Њемачки привредници заинтересовани су за улагања у Републику Српску, посебно у области енергетике, и то за изградњу хидроенергетских објеката, првенствено на ријеци Дрини, изјавио је савјетник предсједника Владе РС Гордан Милошевић.


"Предсједник Владе РС Милорад Додик и министар енергетике и рударста Слободан Пухалац разговарали су данас у Берлину са савезним министром за економију Рајнером Брудерлеом и представницима њемачких компанија о могућностима побољшања укупне економске сарадње о отварању врата директним њемачким инвестицијама у Српску, а посебно о сарадњи у области енергетике", рекао је Милошевић, који са Додиком борави у радној посјети Берлину.

Према његовим ријечима, за изградњу хидроенергетских објеката у РС највише је заинтересован њемачка компанија РВЕ.

Милошевић је рекао да су обје стране показале интересовање за сарадњу, те да слиједи сложени процес који захтијева прецизан договор о даљим процедурама.

"Данас је дат снажан подстицај да се интензивирају разговори и да се у што скорије вријеме прецизирају тачни модели сарадње", додао је Милошевић.

Према његовим ријечима, ти разговори на техничком нивоу трају већ неколико мјесеци и данашњи састанак у Берлину био је одређена врста политичке потврде и подршке да је тај пројекат на правом путу и да треба да се интензивирају разговори и у наредним мјесецима дође до конкретног модела сарадње између РС и компаније РВЕ, након чега би се приступило изради планова за изградњу хидроенергетских објеката у Српској.

Осим сарадње у области енергетике, на састанку је било ријечи и шумарству, пољопривреди и одређеним индустриским гранама у РС, које су интересантне за одређене њемачке компаније.

"У том смислу министар Брудерле је истакао да је лично заинтересован за такву врсту сарадње и наговијестио могућност посјете Српској у наредним мјесецима", додао је Милошевић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog