Republika Srpska

Неочекиван опоравак тржишта рачунара

ЊУЈОРК - Продаја перспоналних компјутера у свијету порасла је у првом овогодишњем тромјесечју за 27,4 одсто у односу на исти период лани, на 84,3 милиона комада, због повећане тражње у Европи, Африци и на Блиском истоку, објавила је америчка компанија "Гартнер".


Остварени раст продаје персоналних компјутера је већи од ранијих прогноза "Гартнера", чији су аналитичари очекивали повећање од 22 процента.

Аналитичар Микако Катагава указује да је раст продаје везан за масовну замјену застарелих компјутера новим, као и за растућу тражњу компјутера у пословном сегменту. Посебан допринос расту продаје дао је нови оперативни систем "виндоуз 7".

Највећу продају у првом тромјесечју остварила је компанија "Хјулит Пакард" (15,3 милиона комада), иако је њен удио на свјетском тржишту у прва три мјесеца ове године опао на 18,2 одсто у поређењу са 19,3 процената у истом раздобљу лани.

На другом мјесту по продаји је компанија "Ацер", која је у прва три мјесеца ове године испоручила тржишту 12 милиона компјутера, чиме је повећала удио на свјетском тржишту на 14,2 одсто, са 11,7 процената прошле године.

Следе "Дел", "Леново" и "Асус", који су у првом кварталу продали 10,2 милиона, седам милиона односно 4,6 милиона компјутера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog