Svijet

Мађари лакше до двојног држављанства

БУДИМПЕШТА - Будући шеф мађарске дипломатије Јанош Мартоњи изјавио је да ће нова влада у Будимпешти, коју ће формирати побједник избора - партија Фидес, омогућити Мађарима у Србији, Румунији, Словачкој и Украјини лакше добијање мађарског држављанства.


Могућност да добију двојно држављанство имаће 1,5 милиона Мађара у Румунији, пола милиона у Словачкој и припадници мађарске мањине у Србији и Украјини.

Фидес има шансу да оствари двотрећинску већину у парламенту, што би омогућило промјену закона о држављанству.

- Мађари који живе у сусједним земљама могу сада да добију држављанство само ако се настане у овој држави на извјесно вријеме. То ће бити поједностављено побољшањем постојећих прописа - рекао је Мароњи.

Он је изразио увјерење да лакше добијање држављанства неће изазвати напетости са сусједима.

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је, међутим, да би питање држављанства могло да изазове погоршање односа између Будимпеште и Братиславе.

- Постоји погрешно тумачење да то може да буде некакво масовно аутоматско давање држављанства. Није тако. Добијање држављанства биће увијек на индивидуалној основи - рекао је Мартоњи.

Према његовим ријечима, постоји могућност да ће нови држављани имати изборно право. Мартоњ додаје да је ријеч о посебном питању, које није обухваћено планираним промјенама закона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog