Svijet

Одгађење сахране Качињског због вулкана на Исланду

ВАРШАВА, БРИСЕЛ – Прекид авиосаобраћаја због облака пепела из вулкана на Исланду трајаће још најмање 24 сата, а због затварања аеродрома широм сjеверне Европе можда ће бити одложена сахрана пољског предсjедника Леха Качињског и његове супруге, заказане за недjељу.


„Ако би вулкански пепео утицао на догађаје и ако неки учесници не буду у могућности да дођу, онда би таква опција (одлагање) могла бити размотрена”, изјавио је за пољски радио РМФ ФМ званичник из предсjедничке канцеларије Пољске Јацек Сашин.

Он је, међутим, указао да је одлагање сахране „последња опција” и да се за сада та могућност не разматра.

Од два аеродрома у Пољској само је један у Кракову и даље отворен, пренијела је агенција Ројтерс.

Сахрани пољског предсједника и прве даме у катедрали Вавел на истоименом брду у Кракову требало би да присуствује неколико десетина свјетских лидера, међу којима предсједници САД Барак Обама, Русије Дмитриј Медведев, Француске Никола Саркози, њемачка канцеларка Ангела Меркел, предсједник Србије Борис Тадић, британски принц Чарлс, шпански краљ Хуан Карлос...

Бијела кућа је синоћ саопштила да очекује да ће се Обамин пут у Пољску за викенд обавити по плану, упркос ометању авиосаобраћаја због вулканског пепела, али да ће пратити развој догађаја.

Европска агенција за контролу ваздухопловства Еуроконтрол саопштила је да очекује да ће у европском ваздушном простору данас бити око 11.000 летова, у доносу на око 28.000 колико их има у нормалним околностима.

Јуче је било 20.334 летова, наведено је у саопштењу Еуроконтрола.

На вулкану Ејафјалајокул, на југу Исланда, у сриједу је избила друга ерупција овог мјесеца, послије скоро 200 година мировања.

Вулкан је избацивао бијелу пару, дим и пепео у висину од шест до 11 километра у атмосферу и ширио се ка југоистоку током претходне ноћи.

Водећи вулканолози упозорили су да би пепео могао да представља повремени проблем у авиосаобраћају у наредних шест мјесеци уколико ерупција буде настављена.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog