Politika

Србија: СНС се појачава "прелетачима"

Пошто је јуче Владимир Цвијан, доскорашњи в. д. генералног секретара Председништва Србије,  представљен јуче  као ново појачање Српске напредне странке.


 

Како сазнају медији у Србији,  данас би на исти начин у СНС требало да буде озваничено и приступање Зоране Михајловић-Милановић, стручњака за енергетику  и некадашње савјетнице бившег вицепремијера Мирољуба Лабуса.

Тиме се у СНС-у повећава број кадрова који су претходно били везани за неке друге партије или институције (Цвијан није био члан Демократске странке, а Зорана Михајловић-Милановић је изашла из Г17 плус у исто вријеме када је и Лабус 2006. напустио лидерску позицију у тој странци).

Крајем јануара, у напредњаке се учланио Горан Кнежевић, бивши градоначелник Зрењанина и функционер ДС, који је оптужен за малверзације са градским грађевинским земљиштем.

У новембру 2008. године странци је приступио и Бојан Димитријевић, некадашњи министар трговине и функционер Српског покрета обнове који је у то вријеме, како је навео, већ двије године био ван СПО. Мјесец дана касније је, директно из Демократске странке Србије, међу напредњаке стигао и историчар Радош Љушић, а потом и глумац Тихомир Арсић.

На оснивачкој скупштини СНС у октобру 2008. међу говорницима је био предузетник Миодраг Николић Феман, бивши члан Председништва ДС. Тада су у руководеће органе напредњака, поред осталих, изабрани Оливер Антић, Брана Црнчевић и Зоран Бингулац, који су претходно били у тиму Српске радикалне странке.

Истичући на јучерашњој конференцији за новинаре у СНС да му је то први политички ангажман и да мисли да је „на правом мјесту”, Цвијан није желио да наведе разлоге због којих је 4. марта поднио оставку на функцију генералног секретара предсједништва.

Послије ове конференције за новинаре, из Предсједништва Србије су упутили медијима факсимиле Цвијанове оставке и реаговања Секретаријата предсједништва, уз саопштење прес службе предсједника Србије у коме се наводи да „до данас” предсједнику Борису Тадићу нису достављени било какви докази „о корупцији и недозвољеним радњама које су надлежни органи предузимали у поступку реизбора судија и тужилаца”, а о којима говори у својој оставци Владимир Цвијан.

О томе, наводи прес служба предјседника, говори и захтјев Генералног секретаријата предсједника републике од 18. марта 2010. године у коме се наводи: „Како до данашњег дана и поред више усмених захтјева те доказе нисте презентовали и доставили писаним путем, молимо вас да у најкраћем року исте доставите Генералном секретаријату предсједника републике, не би ли предсједник Републике Србије могао да предузме мјере из своје надлежности”.

Цвијан у оставци наводи да је у неколико  наврата презентовао те доказе, те да оставком жели да искаже „своје најдубље противљење начину на који је реформисано судство”. Разријешен је одлуком предсједника од 23. марта, а агенцији Бета је тада речено да је он разријешен на лични захтјев.

У јучерашњем саопштењу прес службе предсједника Србије, наводи се још да Цвијан није био „секретар предсједника републике, како наводе поједини медији, већ је обављао техничко-бирократске и правне послове из домена функционисања Генералног секретаријата”.

Замјеник предсједника СНС-а Александар Вучић представио је Цвијана као једног од најбољих правника у Србији, творца 70 законских приједлога, и једног од најпризнатијих у Европи и свијету. Како преносе агенције, Вучић је рекао да напредњацима није посао нити циљ да задају политичке ударце другим странкама и Цвијан није из тих разлога постао члан странке.

Повезано:

Вјерност партији: Све сами прелетачи

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog