Svijet

Анализа ''црне кутије'': Несрећа била неизбјежна

ВАРШАВА - Послије анализа "црне кутије" авиона који се срушио код Смољенска у Русији, у којем је био предсједник Пољске Лех Качински, званичници те земље саопштили да су пилоти знали да ће се авион срушити.


Пољски државни тужилац Анџеј Серемет изјавио је да је јасно да су пилоти знали да је несрећа била неизбјежна, пошто је авион ударио у крошње дрвећа, пренио је Би-Би-Си.

"Посада је била свјесна неизбјежности предстојеће катастрофе, зато што се авион тресао када су крила авиона ударила у дрвеће, што смо сигурни да се десило", рекао је Сермент.

Портпарол пољског тужиоца Јержи Артимиак рекао је да је једна од три "црне кутије" враћена у Пољску, док су друге двије испитују у Москви.

Пољски војни тужилац Жбигњев Жепа изјавио је да су посљедње секунде снимака "биле драматичне", али није дао детаље.

Руски извор навео је да су снимци из "црних кутија" показали да на пилоте нико од путника није вршио притисак да преузму ризик и слете у условима велике магле и слабе видљивости.

Неименовани извор близак истрази у Москви изјавио је јуче руској новинској агенцији "Интерфакс" да нису нађени никакви докази да је "било ко од високих званичника у авиону приморао пилоте да слете близу Смољенска".

Грешка пилота

Према његовим ријечима, анализе, углавном података из "црних кутија", показују да је узрок несреће била грешка пилота.

Главни пољски војни тужилац Кшиштоф Парулски одбацио је руски извештај као спекулацију и нагласио да је још рано доносити било какве закључке, јер је истрага и даље у току.

Према првим информацијама пилоти су игнорисали упозорења контролора авиосаобраћаја у Смољенску да преусмјере авион на неки други аеродром.

Предсједник Пољске, његова супруга Марија и дио државног врха те земље, били су међу 96 жртава авионске несреће код Смољенска, гдје су се упутили да би присуствовали обиљежавању 70. годишњице масакра више хиљада Пољака у Катинској шуми.

Из Русије су прво послата тијела предсједника и прве даме Пољске, а јуче је у Варшаву војним авоном пренијето још 35 тијела жртава, међу којима посљедњег предсједника Пољске у егзилу Ришарда Качоровског.

До сада је у Пољску допремељено 67 од 97 тијела жртава.

Предсједник и његова супруга биће сахрањени у недјељу у катедрали Вавел на истоименом брду у Кракову, а дан раније биће одржана церемонија посљедњег опроштаја од свих настрадалих.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog