Politika

Загреб: Јосиповићу, откуд ти то да смо агресори?

ЗАГРЕБ - Предсједница хрватске владе Јадранка Косор изјавила је да ће предсједника Иву Јосиповића, који се у Сарајеву извинио Босни и Херцеговини јер је Хрватска деведесетих година учествовала у политици подјела БиХ, замолити за разговор на ту тему.


Наводећи да је Јосиповић није контактирао по том питању, Косорова је најавила да ће га, кад се врати са пута, контактирати на на ту тему.

Косорова је рекла да "Влада подржава одавање почасти свакој жртви, али да Хрватска у рату на својој територији, али и у БиХ, није водила агресивну политику".

Јосиповићево извињење изазвало је различита реаговање на политичкој сцени у Загребу.

Потпредсједник ХДЗ Андрија Хебранг изјавио је да "Хрватска никад није дијелила БиХ, већ је морала ући на њену територију да би одбранила своју"(!?) и да је Јосиповић "Хрватску увео у ред свјетских агресора, што апсолутно није истина".

Портпарол посланичког клуба ХДЗ Франо Матушић сматра да се ради о неприхватљивој изјави и да је она у супротности са саборском Декларацијом о ''домовинском рату'', "из које се јасно види да Хрватска није била агресор у БиХ".

"Ту је декларацију тада подржала саборска већина, а и странка којој је некад припадао предсједник Јосиповић, па ми није јасно зашто је не уважава", рекао је Матушић.

Јосиповићево јучерашње извињење поздравио је шеф СДП-а Зоран Милановић као одлучан и храбар државнички чин, оцијенивши да је то одлика квалитетних лидера.

"Тај чин није без ризика у смислу да ће бити коментарисан овако или онако, али то је требало направити", изјавио је Милановић новинарима.

Јосиповић је добио подршку и од посланика СДСС-а Милорада Пуповца.

"Мислим да је предсједник одржао одличан говор који може бити примјер за оно што је потребно учинити након ратова који су вођени на простору бивше Југославије. Мислим да гријеше сви они који тврде да је извињење оптужница јер је јасно да извињење умјесто оптужнице уводи филозофију помирења, а умјесто бјежања од одговорности, уводи филозофију одговорности", оцијенио је Пуповац.

Коментаришући изјаве да је Јосиповић прво требало да се консултује с владом и Сабором, Пуповац је рекао да је "најважније, а то важи и за нас посланике, да се прије консултујемо са својом савјешћу, увјерењима и с интересом улоге коју обављамо".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog