Društvo

СПЦ моли вјернике да не насједају на "Апел свештенства"

БЕОГРАД – Српска православна црква апеловала је данас на вjернике да „не наседају на лажне и непроверене приче” које стоје у тзв. Апелу свештенства, монаштва и верног народа, и оцијенила да се тиме „подрива црквено јединство и каноски поредак”.


У саопштењу СПЦ се наводи да група монаха Епархије рашко-призренске на челу са црноречким монахом Антонијем Давидовићем, против кога је покренут црквено-правни процес, „проносе градовима Србије и по неким манастирима текст под називом Апел свештенства, монаштва и верног народа Свештеном Сабору СПЦ и прикупљају потписе подршке привремено разрешеном владици Артемију” .

СПЦ је оцијенила да се у тексту, објављеном на више „антицрквених” интернет-сајтова, „под видом тобожње подршке привремено разрешеном од дужности управљања епархијом епископу рашко-призренском г. Артемију, грубо подрива црквено јединство и канонски поредак цркве и удара на институцију Светог Архијерејског Синода”.

„Састављачи антицкрвеног текста немају поштене намере, јер решење за своју забринутост не траже у послушности саборном црквеном поретку, већ још више компликују и отежавају положај епископа Артемија тиме што његово име доводе у везу са својим нецрквеним и разбијачким ставовима”, наводи се у саопштењу.

Из СПЦ су навели да писци памфлета „устају против права и реда и отказују послушност не само канонски постављеном администратору Епархије рашко-призренске Атанасију, већ и патријарху српском и Светом Архијерејском Синоду”.

„Уношење савременог менталитета петиција и политикантски срочених памфлета у црквени живот не може бити прихватљив начин изражавања мишљења православних хришћана. То посебно важи за монахе и за оне хришћане који су се добровољно заветовали на смирени живот у послушности и молитви”, поручила је СПЦ.

Из СПЦ су поновили да ће се о питањима везаним за привремено разријешење владике Артемија и његове канонске одговорности за стање у Епархији рашко-призренској расправљати на овогодишњем пролећном засједању Светог Архијерејског Сабора у духу саборности, канонског поретка и црквене одговорности.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog