Politika

Караџићу не треба наматнути бранилац

ХАГ – Судско вијеће Хашког трибунала оцијенило је да бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се брани сам, активно учествује у поступку и не опструише процес, те да му више није потребан наметнути бранилац.


Због тога је веће адвоката Ричарда Харвија разријешило дужности Караџићевог браниоца којег му је одредило у новембру 2009. пошто је бивши лидер босанских Срба одбијао да присуствује суђењу тврдећи да није спреман.

Истом одлуком судско веће судије О гон Квона именовало је Харвија за резервног браниоца у процесу против Караџића, тако да ће, како се наводи у одлуци моћи да „уђе” у поступак када и уколико то веће буде сматрало да је потребно.

У образложењу ове одлуке наводи се да је Караџић изнио своју одбрану почетком марта, да је наставио да уредно подноси дописе и одговара на све поднеске у дописе тужилаштва изузетно одговорно и да вијеће сматра да Харви више није потребан да заступа његове интересе у поступку.

Харви ће и даље примати поднеске које шаље или добија Караџић, моћи ће да прати суђење из суднице са једним од чланова свог тима уколико то нађе за сходно, а мораће и да буде спреман да се укључи у процес, испитује свједоке и заступа Караџићеве интересе уколико се то покаже као неопходно.

Одлуком Трибунала на почетку суђења Караџићу у октобру прошле године, Харви је био постављен као бранилац који ће заступати његове интересе пред судом уколико Караџић настави да опструише поступак, и било му је остављено четири мјесеца да се упозна са предметом. Доказни поступак против Караџића почео је 13. априла.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog