Republika Srpska

Чланице еврозоне договориле оштрије надгледање

МАДРИД – Чланице зоне евра су се на састанку министара финансија у Мадриду договориле да појачају заједничко надгледање економија у тој монетарној унији како би зауставили грчку дужничку кризу.


Ta криза их је већ приморала да тој угроженој земљи ставе на располагање милијарде евра у виду стенд бај зајмова уколико не буде могла да позајмљује на финансијски тржиштима.

Предсједавајући у еврозони, шеф министара финансија 16 чланица те групације Жан-Клод Јункер је изјавио да ће министри отпочети да разматрају како напредују економије чланица, као корак ка рјешавању ширих проблема, ван оних који се тичу нивоа дуга и дефицита.

Прве на листи за разматрање биће Шпанија и Финска, а затим Португалија и Луксембург, рекао је Јункер.

Шпанија и Португалија, с растућим дуговима, привукле су пажњу тржишта, с обзиром да постоји могућност да се дужнички проблеми Грчке пренесу на друге рањиве економије у зони евра, суочене с високом незапосленошћу и успореним економским растом, пренијела је агенција АП.

Извршна комисија Европске уније је ове седмице упозорила Португалију да би можда требало да предузме веће кресање буџета ако очекивани економски опоравак не успије да обезбједи додатни приход на који влада те земље рачуна.

Јункер је указао да је Грчка данас, на почетку састанка министара финансија еврозоне у Мадриду, имала могућност да званично затражи указивање помоћи, али да она ту могућност није искористила.

Сем Грчке, већина чланица еврозоне има буџетске дефиците изнад максимума у ЕУ од три одсто бруто домаћег производа и обећавају да ће те дефиците смањити у неколико сљедећих година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog