Politika

Taдић и Јосиповић: Однос од којег зависи регион

Предсjедници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, изјавили су током посjете Бачком Моноштору, да ће се лично заложити за повлачење тужби за геноцид.


 

Након посјете Бачком Моноштору, предсједници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић изразили су спремност да лично допринесу повлачењу узајамних тужби за геноцид, али уз опаску да је то превасходно задатак влада двију земаља.

"Србија полази од принципа да ниједан злочин не смије да остане нерасвијетљен и да ниједан злочинац не смије да избјегне казну", рекао је Тадић новинарима испред Основне школе "22. октобар" у којој је одржан састанак са представницима хрватске заједнице.

Тадић је истакао да су односи између Србије и Хрватске од пресудне важности за цијели регион.

Уџбеник историје

"Ако Србија и Хрватска имају сагласност о заједничкој будућности, и ако успију да смогну снаге да гледају на проблеме прошлости на начин који је сасвим другачији од традиционалног, ако буду имале заједничке сједнице влада двије државе и ако - бог да - једном у будућности имају и заједнички уџбеник историје, тиме ће показати искрену зрелост и спремност да преузму нову одговорност у новом времену, како би пројектовале будућност цијелог региона", рекао је Тадић.

Према његовим ријечима, то би била порука свим народима и државама у региону да имамо заједничку будућност у ЕУ.

Предсједник Хрватске сматра да тужбе Међународном суду правде имају смисла само ако се ријешење не може наћи на други начин. "Одговорност влада у Београду и Загребу је да то питање ријеше на обострано задовољавајући начин", додао је Јосиповић.

Двојица предсједника изразила су спремност и да се спорно питање границе на Дунаву ријеши дијалогом. "Ријеч је о комплексном питању које се не може ријешити лако и брзо. Радне групе на томе раде и у обавези су да нађу повољно рјешење", рекао је Тадић.

Хрватски предсједник се сложио да је свака расправа о граници тешка, макар се радило само о једном метру теритиорије.

"Ако комисије то не ријеше постоје друге правне могућности, као што су арбитража и судови", закључио је Јосиповић.

Састанку са представницима хрватске заједнице поред двојице предсједника присуствовао је и српски министар за питања мањина Светозар Чиплић.

У Војводину из Мађарске: Понос због Декларације

Тадић и Јосиповић су прије доласка у Бачки Моноштор, гдје их је уз бурне аплаузе и узвике подршке дочекао велики број грађана, учествовали на трилатералном састанку у Печују, гдје им је домаћин био мађарски предсједник Ласло Шољом.

Предсједници Србије и Хрватске истакли су на заједничкој конференцији за новинаре у Печују да је веома важно успоставити нове стандарде у политици помирења која заслужује пуну афирмацију.

Тадић је истакао да је поносан на парламент Србије који је недавно усвојио Декларацију о осуди злочина у Сребреници, истакавши да се нада да ће и други парламенти у региону усвајати сличне резолуције.

Србија жели да Хрватска што прије постане чланица ЕУ, јер то значи да ће и Србија врло брзо остварити свој стратегијски циљ, изјавио је предсједник Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog