Politika

Микеш: Злоупотреба примјене одлуке у случају ''Сејдић и Финци''

БАЊА ЛУКА - Република Српска има легално и легитимно право да у процесу примјене одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци" не излази из њених оквира.


Очигледно је да бошњачки политичари желе да кроз ово питање покрену корјените уставне промјене које би водиле стварању унитарне БиХ, изјавио је потпредсједник Вијећа народа РС Мирослав Микеш.

"Пресуда јасно каже да треба створити услове да се сваки грађанин ове земље може кандидовати за највише функције у Предсједништву БиХ и Дому народа парламента БиХ. РС је спремна да то спроведе, али не може подржати концепт бошњачких политичара који кроз ову пресуду желе, уствари, да укину РС", рекао је правни експерт Микеш.

Микеш сматра да је проблем у спровођењу пресуде више политичке, него правне природе и да би да има политичке воље, то питање могло бити ријешено прије октобарских избора.

"Међутим, бошњачки политичари користе сваку прилику која им се укаже да у процесу уставних промјена што више ослабе РС, а све с циљем стварања унитарне БиХ, у којој би важио принцип један човјек један глас", додао је Микеш.

Према његовим ријечима, РС би требало да формира радну групу политичара и стручњака из области уставног права и политичких система која би израдила амандмане на Устав БиХ и Изборни закон БиХ у вези са примјеном пресуде, што би српски посланици предложили парламенту БиХ као став Српске.

Одговарајући на питање шта би била суштина амандмана, Микеш је појаснио да, када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ, умјесто националне припадности треба навести да Предсједништво БиХ чине један члан из РС и два из Федерације БиХ, који не смију бити припадници истог народа.

"За Дом народа парламента БиХ има доста отворених опција, али стручњаци би брзо и лако могли ријешити ово питање да је политичке воље", додао је Микеш.

Микеш се не слаже са ставовима стручњака који кажу да би спровођење пресуде могло угрозити принцип конститутивности народа у БиХ.

"Из Устава се морају отклонити дискриминирајуће одредбе како би се створили услови да се сви грађанима ове земље могу кандидовати за највише функције. Пресуда не каже да припадници националних мањина и осталих морају бити изабрани у Предсједништво БиХ и Дом народа парламента БиХ", додао је Микеш.

Он сматра да су могуће санкције уколико се та пресуда не спроведе, али да до њих неће доћи, јер није наведен рок до којег пресуда мора бити примијењена.

Европски суд за људска права у Стразбуру 22. децембра прошле године донио је пресуду у корист Јакоба Финција и Дерве Сејдића против БиХ због дискриминације мањинских народа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog