Politika

Радојичић: Нема сагласности за осуду злочина наД Србима

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да у БиХ нема политичке сагласности за усвајање акта у коме би се осудили злочини над Србима, јер је очигледно да бошњачки политичари искључиво траже усвајање акта који се односи само на Сребреницу.


"Свједоци смо да се у посљедње вријеме у региону често чују ријечи извињења политичара за дешавања из ратних дана у БиХ. Ипак, за сада се то само односи на бошњачке жртве, српске још нико не спомиње. Али, према реакцијама из Сарајева, изгледа да Бошњацима то није довољно, они сматрају да сваког дана њима неко треба да се извињава за злочине", рекао је Радојичић.

Он је рекао да је једино сигурно да би Бошњаци били задовољни да се промијени уставно уређење БиХ и да Републике Српске више нама.

"Да се усвоји хиљаде декларација, резолуција, да предсједник РС оде у Сребреницу и извини се по ко зна који пут, ништа њима не би било довољно", рекао је Радојичић и додао да не треба заборавити да се бивши предсједник РС Драган Чавић, испред Српске, извинио за Сребреницу, али да се то више ни не спомиње у Сарајеву.

На питање зашто Срби нису добили извињење Хрватске за злочине у западној Крајини и Мркоњић Граду, Радојичић је рекао да би Срби можда и добили то извињење да се, како је навео, ту не пита и држава БиХ.

"А државу БиХ апсолутно не интересује да проблем Мркоњић Града или западне Крајине експонира пред међународним судом правде, или да тражи одштету од Хрватске, али и истрагу око ратних злочина над Србима", нагласио је Радојичић.

Говорећи о закону о попису становништва на нивоу БиХ, Радојичић је рекао да је очигледно да о томе нема договора, а да тешко да ће до њега и доћи.

"Због тога ће наредних мјесец или два парламент РС скоро сигурно усвојити свој закон о попису становништва РС, јер ми не можемо више чекати. Нацрт закона је већ усвојен, а када се закон и усвоји, онда је све на иснтитуцијама које он обавеже да започну оперативну припрему пописа становништва у РС", рекао је Радојичић.

Говорећи о закону о референдуму РС, Радојичић је рекао да ће наредне седмице Уставни суд РС одлучити да ли ће бити допуштено да се уђе у меритум и да се разматра примједба Клуба Бошњака на овај закон.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog