Društvo

Затворeн ваздушни простор изнад БиХ

САРАЈЕВО - Ваздушни простор изнад БиХ јутрос у 8.00 часова затворен је за саобраћај због облака пепела над Европом, који се подигао у атмосферу послије ерупције вулкана на Исланду.


 

Ова мјера биће на снази до 23.59 часова, саопштено је са Међународног аеродрома у Сарајеву.

Међународни летови за Беч, Цирих, Штокхолм, Гетебург, Минхен, Будимпешту, Загреб, Беч, Истамбул и Љубљану су отказани за данас.

Њемачка авио-компанија "Луфтанза" јуче ујутро је прва отказала лет на релацији Минхен - Сарајево, а одмах потом и друге компаније на летовима углавном према и из градова западне и средње Европе.

Због вулканског пепела Словенија је јутрос у 6.00 часова у цијелости затворила свој ваздушни простор, док су Србија и Хрватска то учиниле на сјеверу земље.

Зона затворена за авио-саобраћај над Србијом током дана ће највероватније бити проширена због ширења облака вулканске прашине према југу Србије.

Према најавама, послије 14.00 часова сви летови са београдског аеродрома "Никола Тесла" биће отказани.

Информације о правцу ширење облака вулканске прашине објављују се на основу прогнозе коју издаје Центар за праћење вулканских активности из Лондона.

Ерупција вулкана испод глечера на Исланду, која се догодила прије три дана, друга је у мјесец дана, а бацала је пепео 11 километара у атмосферу.

Вулканолози кажу да би пепео могао да представља проблем за ваздушни саобраћај и наредних шест мјесеци уколико се ерупција настави, а финансијски удар на авио компаније могао би бити велики.

Вулкански пепео садржи мале фрагменте стакла и иситњене стијене који могу да оштете моторе авиона.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog