Svijet

Исланд: Актинвост вулкана се повећала

РЕЈКЈАВИК - Активност вулкана на Исланду се повећала, а облак пепела достигао је висину од око осам и по километара, саопштено је данас из Исландског универзитета.


Како се наводи, вјетар је омогућио бољу видљивост, тако да ће научници данас први пут моћи да надлете вулкан и процијене његову активност. Према томе колико се леда отопило из глечера који покрива вулкан, могло би се процијенити колико ће ерупција трајати. Према првим процјенама, уколико буде довољно леда могуће је стварање нових облака пепела и додатних прекида у авио-саобраћају. Јуче поподне је, према ријечима вулканолога, било знакова смиривања ерупције вулкана на Исланду.

Ваздушни саобраћај у већини земаља централне и сјеверне Европе због ширења вулканског пепела са Исланда биће обустављен и наредна 24 часа, саопштено је из Европске агенције за контролу авио саобраћаја.

Нису могућа слијетања и полијетања цивилних авиона у централној и сјеверној Европи, док се авионски саобраћај одвија без проблема на југу континента, укључујући Шпанију, јужни Балкан, јужну Италију, Бугарску, Грчку и Турску.

Стручњаци предвиђају даљне ширење вулканског пепела и у наредна 24 часа.

Шведска и Данска затвориле су свој ваздушни простор, а Велика Британија је продужила забрану авио саобраћаја до сутра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog