Svijet

Техеран: Конференција о нуклеарном разоружању

ТЕХЕРАН – Ирански предсjедник Махмуд Ахмадинeџад предложио је у Техерану формирање новог међународног тела које би надзирало процес нуклеарног разоружања.


Ахмадинеџад је, отварајући конференцију коју су иранске власти организовале као одговор на самит о нуклеарној безбиједности, одржан почетком недјеље у Вашингтону, на којем је амерички предсједник Барак Обама представио нацрт своје нуклеарне стратегије, истакао да би нова организација успоставила равнотежу у односу на Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА).

„Требало би оформити независну међународну групу која би планирала и надзирала процес нуклеарног разоружања и спријечила ширење оружја”, нагласио је Ахмадинежад.

„Ова група требало би да функционише тако да све независне земље и владе имају своју ријеч и улогу у њеном раду. До сада их је политичка доминација агенције (ИАЕА) спречавала да испуњавају своје дужности, а саму агенцију одвлачила од њених законских обавеза”, изјавио је ирански предсједник.

Ахмадинеџад је додао и да САД не треба да буду у управном одбору ИАЕА, пренела је Ал Џазира.

„Они који посједују, употребљавају или пријете да ће употријебити нуклеарно оружје, не би требало да припадају управном одбору ИАЕА, нити тој организацији. То се нарочито односи на САД, које су у ирачком рату користиле оружје начињено од атомског отпада”, додао је ирански предсједник.

Уочи самита у Техерану, на којем ће, како је најавила државна телевизија, учествовати званичници и научници из 70 земаља, ирански премијер Манучер Мотаки нагласио је да је циљ владе његове земље употреба нуклеарне енергије у искључиво мирнодопске сврхе.

„Док Вашингтон говори о заштити нуклеарног материјала, ми ћемо на својој конференцији нагласити неопходност разоружања”, рекао је Мотаки.

Иранске власти оштро су критиковале самит о нуклеарној безбиједности у Вашингтону, а Ахмадинеџад је изјавио да тај самит представља „понижење за човјечанство”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog