Politika

Црна Гора и Ватикан потврђују конкордат из 1886. године

ПОДГОРИЦА - Црна Гора и Ватикан формално ће потврдити конкордат између те двије државе из 1886. године, најављено је из црногорског парламента.


Поновна ратификација тог међудржавног уговора требало би да буде круна у сарадњи Црне Горе и Свете Столице, заједнички су оцијенили предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић и секретар Ватикана за односе с другим државама, надбискуп Доминик Мамберти. Њихова заједничка оцјена је, како је саопштено, да су односи између Црне Горе и Ватикана веома добри.

"Црна Гора је вијековима била заједнички дом људима различите вјере и традиције и добар је примјер мултиетничког склада и високог степена хармоније у међунационалним односима", навели су Кривокапић и Мамберти.

Конкордат између књажевине Црне Горе и Свете Солице је у свијету први такав међудржавни уговор између Ватикана и неке доминантно источно-православне хришћанске државе. Црногорска држава се тим уговором обавезала да ће гарантовати слободу вјерописповјести за своје грађане римокатоличке вјере, а Света Столица је прихватила обавезу да ће црногорског владара консултовати прије именовања надбискупа у Бару. Од конкордата, црногорска држава је признавала брак склопљен у католичкој цркви, а Барска надбискупија се, такође, обавезала да ће служити молитву за црногорског монарха и то на словенском језику. Први надбискуп барски кога је именовала Света Столица, уз сагласност књаза Николе Петровића, био је Шимун Милиновић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog