Republika Srpska

ММФ одобрио кредит Исланду

ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) је одобрио Исладну кредит од 160 милиона долара за превазилажење посљедица глобалне економске кризе.


Овај кредит представља трећу траншу линије вриједне 2,2 милијарде долара, коју је ММФ одобрио Исланду, озбиљно погођеном глобалном економском кризом.

Рејкјавик је раније добио двије транше, од којих је посљедња пристигла у октобру, али је трећа одложена због спора Исланда са Великом Британијом и Холандијом, пренијела је руска агенција РИА Новости.

Извршни директор ММФ Доминик Строс Кан је јуче изразио увјерење да ће кредит помоћи економији Исланда да се опорави у другој половини 2010, послије пада у 2009. години.

Највећа исландска банка „Ландбанки” је у периоду од 2006. до 2008. године привукла позамашне депозите у оквиру програма који је улагачима из Велике Британије и Холандије нудио отварање штедних рачуна са, за европске прилике веома повољном, годишњом каматом од пет одсто, која је затим повећана на 5,25 процената.

У децембру 2008. године „Ландбанки” је, суочена са великим финансијим проблемима због свјетске економске кризе, банкротирала и прешла под државну контролу. Пословање банке је привремено обустављено и више од 400.000 клијената више недјеља није могло да подигне своја средства, због чега су, како процјењују експерти, имали губитке од 3,8 до пет милијарди евра.

Почетком марта ове године одржан је референдум о исплати компензације британским и холандским клијентима. Огромна већина Исланђана се на том референдуму изјаснила против.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog