Republika Srpska

РС: Билансна сума мања за седам одсто

Укупна билансна сума банкарског сектора у Републици Српској у прошлој години мања је за седам одсто него у години раније, наводи сe у годишњем извјештају Агенције за банкарство РС.


У извјештају се констатује да је у прошлој години банкарски сектор био суочен са негативним посљедицама глобалне економске и финансијске кризе, али да је стабилан, ликвидан и способан да све обавезе изврши у року доспјећа.

На глобалну кризу банке су реаговале рестриктивнијом и опрезнијом кредитном политиком, строжијом класификацијом кредитних и других потраживања, док је посебан акценат био стављен на одржавање и планирање позиција ликвидности.

Од 10 банака у РС, осам је у прошлој години остварило укупну нето добит од 21,7 милиона КМ, једна банка је имала губитак од 4,3 милиона КМ, а једна губитак од 300.000 КМ. Укупна актива банака је у прошлој години износила 5,38 милијарди КМ и имала је стопу пада од шест одсто у односу на крај раније године.

Најзначајније промјене у структури активе је било смањење учешћа новчаних средстава са 34 на 28 одсто у укупној активи, који су имали укупни износ од 1,5 милијарди КМ, а што је директна посљедица пада депозита.

Нето кредити су имали укупну вриједност од 3,5 милијарди КМ и за један одсто су већи у односу на крај 2008. године, а посматрано према рочној структури доминантно учешће - од 77 одсто имају дугорочни кредити.

Укупни кредити дати грађанима у прошлој години били су 2,05 милијарди КМ и мањи су за седам одсто у односу на 2008. годину. Укупна задуженост грађана по кредитима у прошлој години била је 1.393 КМ по становнику и мања је за 94 КМ у односу на претпрошлу годину.

Структура пасиве банака у прошлој години је значајно промијењена, тако да је дошло до пада депозита за 12 одсто у односу на годину раније. Депозити, као основни извор средстава, износили су 4,16 милијарди КМ, а тренд смањења депозита има за посљедицу ограничење раста кредитне функције банака.

Узети кредити у прошлој години имали су вриједност од 557 милиона КМ и по структури их чине кредити домаћих извора - кредити Инвестиционо развојне банке РС од 410,6 милиона КМ, те 109,6 милиона КМ кредита страних банака. Штедња је имала вриједност од 894,2 милиона КМ и за 16 одсто је већа него на крају претходне године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog