Republika Srpska

Србија улаже у стварање замјене за ЈАТ

БЕОГРАД – Влада Србије уложиће 400.000 долара у оснивање нове компаније, која ће од „Јат ервејза” преузети улогу националног авиопревозника, изјавио је данас Танјугу државни секретар за ваздушни саобраћај у Министарству за инфраструктуру Миодраг Миљковић.


„По Закону о ваздушном саобраћају, свака авиокомпанија која жели да се бави редовним саобраћајем мора да има на рачуну 400.000 долара”, рекао је Миљковић.

Он је навео да је износ од 400.000 долара неопходан за редовни саобраћај, а 200.000 за чартер саобраћај.

„Ко год жели да формира авиокомпанију мора да има те паре, то је обавезни депозит који мора да постоји и држава мора да испуни тај услов”, рекао је државни секретар.

Он је рекао да се још не зна како ће са потенцијалним стратешким партнером бити подијељен капитал у новоформираном предузећу, али да држава вјероватно неће имати већински дио, што ће бити одређено када буде расписан тендер.

Миљковић је раније изјавио да је закључак да се оснује нова компанија, која ће „преузети улогу националног авиопревозника и која ће моћи да буде докапитализована од стране стратешког партнера” усвојен у петак на телефонској сједници владе, пошто су Радна група за пословну косолидацију „Јат ервејза” и менаџмент те компаније констатовали да она није у стању да послује профитабилно.

Он је додао да је рок за оснивање нове компаније 75 дана.

У медијима се појавила информација да су представници „Туркиш ерлајнза” предложили српској влади да заједно оснују нову авиокомпанију под именом „Ер Србија” и да су Турци спремни да уложе 10 нових авиона за 51 одсто власништва у том предузећу, којем би држава обезбиједила третман домаћег авио превозника.

„Јат ервејз” би по том приједлогу, према шпекулацијама у медијима, отишао у стечај са својим великим дуговима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog