Nauka

Идеје, иновације и стваралаштво

"Науком, знањем и иновацијама заштитимо климу и живи свијет на планети".


Под овим мотом је у Дому омладине у Бањој Луци jуче почела традиционална изложба младих иноватора, ''ИНОСТ младих 2010''.

Савез иноватора и Удружење иноватора града Бања Лука организовали су по 12. пут, изложбу идеја, иновација и стваралаштва "ИНОСТ младих 2010", а под покровитељством Владе Републике Српске и Града Бања Лука.

Изложба се одржава од 19. до 21. априла 2010. године, а отворена је јуче у 11.00 часова. Затварање је предвиђено за сриједу, у 14.00 часова.

''Ову 12. по реду - изложбу организујемо и посвећујемо заједничким напорима цијелог свијета за излаз из економске кризе и глобално очувања планете'', кажу у Удружењу иноватора, објашњавајући ''радни назив'' изложбе.

На изложби су представљени радови иноватора (из удружења, савеза асоцијација и појединаца), ученика и студената из Републике Српске (БиХ), сусједних и других земаља. За најуспјешније радове, ауторе, менторе, школе и удружења предвиђена су признања, новчане и специјалне награде.

''На овом Сајму идеја младих, око 500 аутора изложило је 280 радова. Ово је идеална шанса за најбоље иноваторе да се са својим радовима представе и у Европи. Нарочито смо поносни на чињеницу да смо угостили велики број гостију из иностранства. Најбољи ће бити награђени медаљом и новчаном наградом'', рекао је предсједник Градског удружења иноватора Здравко Шпирић, на отварању изложбе.

Теме, које служе као оквир такмичење за награде на ''ИНОСТ младих 2010'' су:

1. Модел кретања планете Земље у Сунчевом систему (физички или софтверски модел)

2. Информатика-"Моја идеја у виртуелном свијету" или софтвер из стручних предмета

3. Сувенири мога града (макете, модели и сл.)

4. Слободна тема (индустријски дизајн, рјешење жигова роба и услуга, ликовни и фото радови из техничких области, необјављени матурски, дипломски или стручни радови, презентације и анимације идеја и иновација итд.)

На крају треба напоменути да ће у оквиру програма изложбе "ИНОСТ младих 2010", данас од 12 до 14 часова у Привредној комори РС бити одржан округли сто, "Техничко образовање младих", на којем ће учествовати представници школа, Савеза иноватора РС, Привредне коморе РС и Института за интелектуално власништво БиХ.

Повезано:

Проналазаштво као умјетност технике

Зоран Дујаковић: Страх ме револуционарних изума

Мирослав Тешић: Енергија у сарадњи са вјетром

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog