Republika Srpska

Рафинерија: Битна је контрола квалитета

БРОД - За предузеће ''Оптима група'' из Бањалуке и Рафинерију нафте у Броду од изузетне важности је да систем контроле квалитета буде присутан на тржишту БиХ, рекао је први замјеник генералног директора ''Оптима групе'' Славко Шћепановић.


На састанку представника ресорних министарстсва Републике Српске и ФБиХ у Рафинерији у Броду изражена је нада да ће они иницијативама према Савјету министара БиХ унаприједити постојећи систем контроле квалитета на тржишту нафтних деривата стандардизујући контролне процедуре, чиме ће помоћи потрошачима, али и једином домаћем произвођачу нафтних деривата у БиХ.

''Подржавамо све активности које су усмјерене на чвршће успостављање контроле квалитета на свим нивоима која ће бити у функцији заштите потрошача и повећања еколошких стандарда'', рекао је Шћепановић данас у Броду.

Шћепановић је истакао да ће за специфичну додатну лабораторијску опрему која мора бити саставни дио лабораторије, бити уложено додатних три милиона КМ, након чега ће услиједити акредитација властите лабораторије.

У Рафинерији нафте у Броду данас је, на позив Министарства индустрије, енергетике и рударства РС и у сарадњи са ''Оптима групом'', одржан радни састанак са представницима ентитетских министарстава, Федералне управе за инспекцијске послове ФБиХ, те акредитованих лабораторија.

"Циљ састанка је упознавање ресорних министарстава и инспекцијских тијела са методама производње нафтних деривата, као и системом контроле која се проводи у току цијелог процеса'', рекао је Шћепановић.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић истакла је да је до сада Рафинерија нафте у Броду уложила значајна средства и напоре да се контрола квалитета производа прати од улазних компоненти до готових производа.

''Имали смо прилику да видимо нову зграду лабораторије која у завршној фази, а набављена је и нова, најсавременија лабораторијска опрема у вриједности 6,4 милиона КМ'', рекла је Калабићева након обиласка погона Рафинерије.

Калабићева је нагласила да је интерес свих грађана БиХ да буду сигурни у квалитет деривата и пратећу документацију, а то рафинеријски производи имају.

Праћење квалитета се одвија на четири нивоа кроз контролу улазних компонената, у резервоарима за полупроизводе, у резервоарима за намјешавање и, на крају, путем контроле независне лабораторијске куће ''Инспекторат'' за готове производе, нагласила је Калабићева.

''Увјерена сам да ће оба ресорна министарства иницијативама према Савјету министара БиХ унаприједити постојећи систем контроле квалитета на тржишту нафтних деривата стандардизујући контролне процедуре, чиме ћемо на најбољи начин помоћи потрошачима, али и једином домаћем произвођачу нафтних деривата у БиХ'', рекла је Калабићева.

Учесници су поздравили одржавање овог састанка у Рафинерији гдје су на лицу мјеста могли да упознају све аспекте технологије и производног процеса, као и систем контроле квалитета успостављен у Рафинерији.

Оснивач предузећа "Оптима група'' из Бањалуке је руска компанија "Њефтегазинкор''. Већински власник "Њефтегазинкора'' је компанија "Зарубежњефт'' из Москве које послује под заштитним знаком ''Нестро''. "Њефтегазинкор'' је већински власник предузећа ''Петрол'' из Бањалуке, као и Рафинерије нафте у Броду и Рафинерије уља у Модричи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog