Nauka

Преносни рачунари као сеизмометри

Преузимањем бесплатног програма корисници преносних рачунара могли би помоћи истраживачима да боље лоцирају земљотресе и чак прогласе рана упозорења за угрожена подручја.


Наиме, новији модели преносних рачунара које производе велики произвођачи попут Епла и Ленова имају акцелометре – сензоре покрета намијењене томе да на вријеме открију да ли је рачунар испуштен из руку. Ако рачунар пада, диск ће се аутоматски искључити да заштитио забиљежене податке.

„Чим сам сазнала да су у тим акцелометрима уграђени јефтини сензори покрета, помислила сам како би било изврсно да се умреже да биљеже земљотресе,“ изјавила је Елизабет Кокрен, геолог на америчком универзитету Калифорнија у Риверсјду. Због тога се прије неколико година повезала с колегом Џесијем Лоренсом са универзитета Стенфорд. Заједно су издали рачунарски програм ''Qake Catcher Network''(Mрежа за ''хватање'' земљотреса)

Програм се са Интернета слободно преузима на преносни рачунар на којем ради у позадини прикупљајући податке с акцелометра и чека да детектује потрес.

Акцелометри на преносним рачунарима нису тако осјетљиви као професионални сеизмометри, па могу регистровати само подрхтавања магнитуде 4 степена и више.

Али, када рачунар осјети подрхтавање, он о томе обавјештава истраживачки сервер. „И када наш сервер добије гомилу таквих упозорења, ми онда закључимо 'Ово је највјероватније потрес'“, каже Лоренс.

До сада су научници ограничени недостатком довољног броја сензора по свијету да би задовољавајуће пратили и биљежили податке о земљотресима.

Тренутно тек око хиљаду корисника широм свијета има инсталиран овај програм на својим рачунарима. Циљ је да тај број нарасте на 10.000 само у Калифорнији. Покушава се повећати број умрежених рачунара и тиме да се израђују екстерни акцелометри који се путем УСБ прикључка повезују с рачунарима која немају изворно уграђене сензоре. Надаље, покушавају се умрежити и школски рачунари као дио образовних програма. „С већим бројем станица за надзирање потреса могло би се боље разумјети како се тачно развијају,“ објашњава Лоренс. „Осим тога,“ наставља он „ако можете довољно брзо забиљежити потрес, потенцијално би могли и унапријед упозорити угрожена подручја како би људи могли брзо реаговати и склонити се на сигурно“.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog