Kultura

Почиње филмски фестивал у Лесковцу

ЛЕСКОВАЦ - У Културном центру у Лесковцу сутра почиње Други лесковачки филмски фестивал "ЛИФЕ", на којем ће бити приказано више од 20 најновијих домаћих и иностраних филмова награђиваних на фестивалима у Берлину, Кану и Венецији.


Прве вечери публика ће имати прилику да погледа филмове "Нека остане међу нама" Рајка Грлића и "Чекај ме ја сигурно нећу доћи" Мирослава Момчиловића.

Наредних дана фестивалску публику очекују побједник овогодишњег Канског фестивала филм "Бијела трака" Михаела Ханекеа, побједник Берлинског фестивала "Млијеко туге" Клаудије Љоса и аргентински филм "Џин" Адријана Бинезеа који је освојио "Сребрног медвједа" на фестивалу у Берлину.

У конкуренцији за награду стручног жирија "Златни лешник", као и награде критичара и публике су између осталих и још филмови "Тражећи Ерика" Кена Лоуча, "Зли поручник" Вернера Херцога и "Акваријум" Андрее Арнолд.

Члан умјетничког савјета Фестивала, режисер Миша Радивојевић оцијенио је да је програм овогодишњег фестивала најбоље што се могло понудити публици.

"Мислим да је програм изванредан и да је то најбоље што се публици може понудити. Сматрам да међународни фестивал у Лесковцу представља капиталну ствар. Још пре четрдесет година Лесковац је био епицентар аматерског играног филма, што у то време, осим Сплита, није радио на простору бивше Југославије. Овај нови фестивал ја видим као наставак, једно оживљавање нечега што је најдрагоценије, не само за филмофиле већ за целокупну публику", рекао је Радивојевић.

Фестивал ће отворити глумац и продуцент Светозар Цветковић и државни секретар у Министарству културе Србије Надица Момиров.

"ЛИФЕ" је једини филмски фестивал јужније од Ниша и он наставља традицију фестивала аматерског играног филма, који се прије четрдесетак година одржавао у Лесковцу. Фестивал ће бити завршен 30. априла.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog