Nauka

Акција: Теслин рођендан прогласити Свјетским даном науке

ЊУЈОРК - Већ неколико година радимо на проглашењу дана Николе Тесле који треба да буде свјетски дан науке, прогреса и мира међу свим нацијама сијвета, каже др Љубо Вујовић, генерални секретар њујоршког огранка Меморијалног удружења „Тесла“.


– Ову акцију смо покренули 2002. године са сестринском организацијом из Аустралије која се зове „Тесла форум“. Жеља нам је да се Теслин рођендан, 10. јул, прогласи за дан науке у цијелом свијету. Прикупили смо велики број докумената који се могу видјети на сајту: www.teslasociety.com. Потребно је да Влада Србије упути званичан приједлог Уједињеним нацијама да се тај дан изгласа, као што је својевремено и савјетовао Кофи Анан, бивши генерални секретар УН. Велики импулс и наду смо добили када је 18. јул проглашен за Дан Нелсона Манделе, односно Дан мира у свијету. Међутим, без иницијативе из Београда акција не може ни да крене – каже др Вујовић.

У Министарству за науку и технолошки развој Србије, на чију је адресу ове године стигла молба Удружења, кажу да им је приједлог занимљив, али да до Теслиног рођендана 10. јула мало тога може да се уради.

– Ми смо почели с припремом документације јер приједлог мора добро да се образложи пред Уједињеним нацијама, које доносе коначну одлуку. Када документација буде готова, послаћемо је Влади на усвајање, а потом би Министарство иностраних послова, дипломатским каналима, требало да приједлог званично упути Уједињеним нацијама – каже извор из Министарства за науку и технолошки развој.

Чак и да је припремљена и послата сва документација, ове године одлука сигурно не би могла бити донијета јер тек на јесењем засједању Скупштина УН разматра све до тада пристигле приједлоге, па би тако дан Теслиног рођења као свјетски дан науке могао да се обиљежава тек од наредне године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog