Republika Srpska

Глухаковић тражи топлу воду по Петрову

ПЕТРОВО - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је данас у Петрову да богата налазишта термоминералне воде у овој озренској општини представљају изванредан туристички и здравствени потенцијал који што прије треба почети максимално користити.


Глухаковић је у разговору са начелником општине Петрово Зораном Благојевић рекао да Влада Републике Српске има озбиљне намјере у развоју овог ресурса, због чега ће бити интензивирани разговори са Инвестиционо-развојном банком РС и активности на проналажењу стратешког партнера у искоришћавању озренских термоминералних вода.

"Циљ нам је да за озренске термоминералне воде, заједно са још неким владиним институцијама, као што је Фонд здравства, пронађемо озбиљног стратешког партнера који ће термоминерални комплекс претворити у модеран здравствено-туристички и љечилишни центар који ће бити атрактиван у Српској, али и њеном окружењу", прецизирао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, озренске термоминералне воде су висококвалитетне и таквих вода нема у РС, БиХ и окружењу.

Министар Глухаковић је додао да ће на бази термоминералних вода бити покренута производња здраве хране, као компаративне предности озренског краја.

Глухаковић је рекао да ће Влада РС помоћи и друге туристичке, али и остале развојне пројекте у општини Петрово, посебно у области водоснабдијевања, те да ће наставити инвестиције у општини Петрово.

"Желимо да рубна општина Петрово, захваљујући новим пројектима, интензивира запошљавање и тако створи оптималне услове за живот младих и повратак оних који су због економских разлога отишли из општине Петрово", рекао је Глухаковић.

Он није прецизирао када ће бања "Терме Озрен" бити потпуно искоришћена, осим што је рекао да ће то бити веома брзо.

Начелник општине Петрово Зоран Благојевић изјавио је да се бања "Терме Озрен" сада недовољно користи, због чега сваке секунде пропада 137 литара висококвалитетне термоминералне воде, која може бити искориштена у здравствено-туристичке, али и у пољопривредне сврхе.

Налазишта термоминералне воде у засеоку Слатине у Какмужу открио је 1978. године академик Јосип Баћ.

Клиничком примјеном ове воде научно је утврђено да се веома добро подноси пијењем, као и у облику купки код чира на желуцу и дванаестопалачном цријеву, повећане желудачне киселине, обољења жучних путева, упалних реуматских обољења, псоријазе, екцема, професионалних кожних обољења, упале мокраћних путева, гинеколошких упалних обољења, хроничног бронхитиса и у козметологији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog