Republika Srpska

Влада не одустаје од урбанистичког завода

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да Влада не одустаје од тога да купи Урбанистички завод РС или да формира нови завод.


"Влада РС не одустаје од тога да, или куповином Урбанистичког завода РС или формирањем новог завода, успостави јавну институцију која би се звала `Урбанистички завод РС`", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је поручио да треба сачекати и видјети како ће правосудни органи поступити у вези са Урбанистичким заводом РС.

Додик је навео да је Влада РС покренула одређене активности враћања власништва над Заводом и водила одређене разговоре који, нажалост, нису завршили онако како је Влада жељела.

Он је нагласио да је огорчен чињеницом да је извршена приватизација те институције.

"Били смо спремни да вратимо власништво и да ту институцију успоставимо као јавну у потпуном власништву Владе РС, да се ријеши питање свих акционара, те да ту институцију, која је сигурно потребна РС, рехабилитујемо до референтне институције, али ти разговори нису завршили како је Влада жељела", навео је Додик.

Он је подсјетио да је Урбанистички завод приватизован 2003. године, да је докапитализован на сумњив начин и да је постао приватна компанија.

Директор и технички директор Урбанистичког завода РС Славиша Лукић и Снежана Мрђа-Баџа поднијели су јуче оставке на своје функције, а запослени, који се већ мјесецима налазе у тешкој материјалној ситуацији, затражили су састанак са премијером Додиком о рјешавању статуса овог предузећа.

Радници су донијели одлуку о ступању у генерални штрајк 4. маја ради заштите економских и социјалних права, исплате заосталих потраживања, те заустављања даљег отпуштања радника и реализације одлуке о продаји имовине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog