Nauka

У Чилеу ће се градити највећи телескоп на свијету

Највећи телескоп на свијету, који ће за неколико величина премашити све досадашње градиће се на планини Серо Армазонес (3060 м надморске висине) у Чилеу, одлучено је 26. априла на сједници одржаној при Европској јужној опсерваторији (ЕСО).


 

Након помних испитивања неколико потенцијалних локација широм свијета Серо Армазонес (Слика изнад) је оцијењен као најповољније мјесто за смјештај телескопа каквог још нема на свијету. Немалу улогу одиграла је чињеница како је oвдје небо ведро током 320 дана на годину али и близина (двадесетак километара) другог „астрономског врха“ Серо Паранал на којем су смјештени телескопи из система ВЛТ-ВЛТИ.

Е-ЕЛТ (Веома велики европски телескоп-European Extremly Large Telescope) ће бити див с пречником oгледала од чак 42 м. Досадашњи највећи телескопи на свијету имају пречник огледала од десетак метара, а прослављени Хаблов свемирски телескоп „свамо“ 2,4 метра.

Е-ЕЛТ ће имати масу од преко 5.000 тона! Његово огледало наравно неће бити одливено из једног комада већ ће се на одговарајућу конструкцију поставити чак 984 мања комада која ће уз прецизну механику и рачунарско управљање радити као јединствен телескоп еквивалентног пречника 42 м.

Шест специјалних ласера ствараће умјетне звијезде како би се осигурала савршена оријентација телескопа но они ће првенствено служити како би опто-електронска опрема "испеглала" атмосферске турбуленције и неутрализовала сметње што ће на крају дати стотину пута боље перформансе од најновијег издања Хабловог свемирског телескопа!

Сматра се како ће Е-ЕЛТ омогућити астрономима да виде и саме дискове планета око других звијезда, као и праћење активности (детекција звјезданих пјега) на звијездама у нашој галалсији. Моћи ће јасно разлучити и снимити појединачне звијезде у збијеним јатима чак и у другим галаксијама локалне групе. Послови око градње телескопа и пратеће инфраструктуре почеће крајем ове године а сам телескоп би требао постати оперативан 2018. Трошковни градње процјењују се на најмање милијарду и по еура, за што су дијелом средства већ осигурана.

Будући телескоп упоређен са величином путничког аутомобила и интерконтиненталног авиона

 


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog