Republika Srpska

Нафта појефтинила трећи пут заредом

ЊУЈОРК/ЛОНДОН – Сирова нафта је данас појефтинила, трећи дан узастопце, чиме су њени губици ове седмице достигли четири одсто под притиском обилних залиха у САД и општег страховања да би могући дужнички банкрот Грчке могао нарушити економски опоравак.


Америчка сирова нафта за испоруку у јуну је у једном тренутку ослабила на минимум од 81,29 долара за барел, прије него што је дјелимично надокнадила губитке и уговарана 20 центи у паду, по 82,24 долара за барел. Цијене су сада око три долара ниже него на закључењу у петак.

Јунска испорука марке "брент" на лондонском тржишту ИЦЕ је појефинила 31 цент, на 85,47 долара за барел.

Дан након што је агенција за рејтинге "Стандард&Пурс" скресала кредитни рејтинг Грчке на спекулативни статус и такође снизила рејтинг Португалије, инвеститори настављају са повлачењем готовине из ризичних инвестиција, као што су енергенти.

Због озбиљности кризе са сувереним дугом, један од најчешћих мјерила колебљивости тржишта, Индекс колебљивости Чикашког тржишта опција, или "индекс страховања", одскочио је на највиши ниво од времена непосредно после колапса америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс" крајем 2008.

"Повјерење на тржишту је и даље крхко и постоји могућност да, уколико буде још неповољних економских вијести, цијене нафте даље ослабе",указао је аналитичар аустралијске банке "Комонвелт" Дејвид Мур.

"Тражња нафте у САД је слаба. Залихе би до краја године могле благо опасти, али ће, укупно гледано, оне остати релативно високе", додао је он.

Потонуће вриједности европских обвезница на седмонедељни минимум и клизање евра на једногодишњи минимум према долару такође су учинили даље притисак на тржишта сировина. Нафта и друге сировине, деноминоване у доларима, имају, наиме, тенденцију кретања у супротном смјеру од кретања долара, с обзиром да их слабији долар чини јефтинијим за имаоце других валута и обрнуто.

Амерички Институт за петролеј је саопштио да су залихе сирове нафте у САД у седмици, закључно са 23. априлом, повећане за 5,3 милиона барела, што је пет пута више од очекивања аналитичара.

Обиље нафте у САД уноси поремећаје на терминска тржишта те сировине. Тако је блиска испоруке америчке сирове нафте, која се обично уговара по вишој цијени од оријентационе испоруке европског "брента" на тржишту ИЦЕ, сада близу 3,60 долара јефтинија, највише за осам мјесеци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog